Zijlstra geeft niks weg, past niks aan

DEN HAAG - Nu al uitspreken dat er op kunst en cultuur niet nog meer wordt bezuinigd? Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur denkt er niet aan, blijkt maandag. De Tweede Kamer spreekt met hem over de cultuurbegroting voor 2012. De oppositie roept hem op de hakken in het zand te zetten. De kunsten worden al onevenredig zwaar gekort, vindt zij. Sla kunst en cultuur in het voorjaar, ook als de economische situatie nog slechter is, niet opnieuw aan, vraagt PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma.

Maar Zijlstra vindt het veel te vroeg. 'Premier Rutte heeft al gezegd dat we niet op voorhand zaken gaan uitsluiten. Laten we de strijd strijden als het zover is. Als iedereen gaat eisen dat voor zijn beleidsgebied een uitzondering wordt gemaakt, zijn we aan het eind net zover als aan het begin.'

Het is een van de vele stormloopjes van de oppositie die Zijlstra, met hulp van VVD, PVV en CDA, met gemak weet af te slaan. Geen euro geeft hij weg van zijn begroting, geen voornemen past hij aan. Zelfs de 1 miljoen euro die het CDA graag toegekend zou zien aan de Rijksakademie voor beeldende kunst, houdt hij in zijn zak.

De blik blijft gericht op 2013, het jaar waarin het nieuwe, veel kleinere, kunstenstelsel werkelijkheid wordt. Het jaar ervoor vormt een tussenjaar, en deze maandag wordt er dus een tussenbegroting behandeld. De grote beslissingen zijn al in juni gevallen, en al het rumoer van een halfjaar geleden blijft nu achterwege. De publieke tribune is halfleeg, er zijn nauwelijks kunstbestuurders aanwezig.

Wordt er vanaf 2013 per jaar 200 miljoen euro bezuinigd, in 2012 gaat het om een kwart: 50 miljoen euro. Die haalt Zijlstra onder meer binnen door bijna alle culturele instellingen een korting op te leggen van 2,2 procent, door het opheffen van het Nationaal Historisch Museum en door het stopzetten van de rijksbijdrage aan de Cultuurkaart.

Diezelfde Cultuurkaart (waarmee jongeren via hun school 15 euro per jaar kunnen besteden aan kunst en cultuur) maakt kans op een semiprivate doorstart. Staatssecretaris Zijlstra looft het voorstel van uitvoerder CJP om scholieren vrijstelling te geven van btw als ze bijvoorbeeld een museum of een theatervoorstelling bezoeken.

Voorwaarde voor de ontheffing is dat het om een klassikaal, gemeenschappelijk bezoek gaat, waardoor er sprake is van een onderwijsactiviteit. Het CJP hoopt dat zo, samen met bijdragen van scholen en private financiers als loterijen, de Cultuurkaart in stand kan blijven.

'Het is aan mijn collega Weekers van Financiën om te bezien of dit werkelijk kan, maar ik sta hier positief tegenover', zegt Zijlstra.

Een voorstel van CDA-Kamerlid Jack Biskop om de Rijksakademie te steunen met een miljoen euro wijst Zijlstra af.

Hij wil post-academische instellingen niet langer steunen. De komende vier jaar blijft er nog geld voor vijftig kunstenaars per jaar, daarna stopt de financiering.

Mondriaanfonds

Maar Zijlstra wijst erop dat studenten zelf geld kunnen aanvragen bij het Mondriaanfonds, en dat kunnen besteden bij onder meer de Rijksakademie. 'Daarbij gaat het ook om 2,5 miljoen euro.'

Het moet een schrale troost zijn voor directeur Els van Odijk, wel aanwezig op de publieke tribune. Biskop besluit zijn motie over de Rijksakademie aan te houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden