Zijlstra: afkomst crimineel boeit me niet

De afkomst van criminelen is niet van belang voor de VVD. Het gaat er om de pakkans te vergroten en het slachtoffer meer centraal te stellen. Dat is een omslag die mogelijk wordt gemaakt met de nationale politie, die effectiever is dan de regionale korpsen.

PvdA-leider Diederik Samsom, SP-leider Emile Roemer en VVD-leider Halbe Zijlstra bij het NOS verkiezingsdebat Beeld anp

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra betoogde dat vanavond in het verkiezingsdebat bij de NOS. Hij reageerde op PVV-leider Geert Wilders die stelde dat het voor elke grote stad in Nederland goed zou zijn als er minder PvdA en minder Marokkanen zijn. Wilders wees op de criminaliteitscijfers waarin Marokkanen en Antillianen oververtegenwoordigd zijn.

Zijlstra: 'Marokkaan, Turk of autochtone Nederlander, dat interesseert me niet. Ja, sommigen scoren hoger in de cijfers, maar daar gaat het niet om. Laten we ophouden te kijken naar de afkomst van de dader. Elke dader moet gewoon worden aangepakt.'

Zijlstra wijkt met zijn opmerkingen enigszins af van VVD-leider en premier Mark Rutte. Die zei eerder dat problemen bij Marokkanen en Antillianen wel benoemd moeten worden, maar dat politici bevolkingsgroepen niet over een kam moeten scheren.

PvdA-leider Diederik Samsom viel Wilders in het debat opnieuw aan op zijn Marokkanen-opmerkingen. Hij kreeg steun van D66-leider Alexander Pechtold die Wilders verweet dat het overgrote deel van de acht oorspronkelijke PVV-raadsleden in Den Haag daar inmiddels niet meer in de gemeenteraad zit. Ook Pechtold pleitte voor het vergroten van de pakkans. Slechts een kwart van de misdrijven wordt maar opgelost.

 
Laten we ophouden te kijken naar de afkomst van de dader. Elke dader moet gewoon worden aangepakt
Halbe Zijlstra
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.