Zij spreken zich wel ondubbelzinnig uit over extremisme: militaire leiders en oud-presidenten Bush

Terwijl president Trump onder vuur ligt voor zijn opmerkingen over de rellen in Charlottesville, spreken Amerika's hoogste militaire leiders en de oud-presidenten Bush zich wel ondubbelzinnig uit over het geweld.

Generaal Dunford woensdag in Peking. Beeld EPA
Generaal Dunford woensdag in Peking.Beeld EPA

In een ongebruikelijke stap zeggen de militaire leiders dat er geen plaats is voor 'onverdraagzaamheid' in het leger. Vader en zoon George Bush benadrukken dat 'raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme' moet worden verworpen. Amerika's hoogste militair, chef-staf Joseph Dunford, zei tijdens een bezoek aan Peking dat er 'absoluut en onmiskenbaar' geen plaats is in de krijgsmacht voor 'onverdraagzaamheid'.

Dunford sprak zich uit over de rellen in Charlottesville nadat diverse bevelhebbers van de krijgsmachtdelen zich op Twitter in soortgelijke bewoordingen hadden uitgesproken. De vijf militaire leiders veroordelen de denkbeelden van de extreemrechtse groepen, zonder zich uit te laten over de controverse rond Trumps opmerking dat beide kampen in Charlottesville schuldig waren aan het geweld. Ze hopen met hun verklaringen te voorkomen dat de gevoelige kwestie overwaait richting de krijgsmacht.

'Er is geen plaats voor raciale haat of extremisme in het marinierskorps', twitterde bevelhebber Robert Neller van het korps. 'Onze belangrijkste waarden eer, moed en betrokkenheid bepalen hoe de mariniers leven en optreden'. De hoogste militair van de landmacht keerde zich ook tegen hedendaags racisme in de VS. 'De landmacht tolereert geen racisme, extremisme of haat in onze rangen', benadrukte chef-staf generaal Mark Milley. 'Het is in strijd met onze waarden en alles waarvoor we staan sinds 1775.'

Diversiteit

Hierop lieten de hoogste commandanten van de luchtmacht en de Nationale Garde ook op Twitter weten dat ze volledig achter hun collega's stonden. 'Onze diversiteit is onze kracht', aldus het hoofd van de garde, Joseph Lengyel.

De oud-presidenten George H.W. Bush en George W. Bush deden gisteren een gezamenlijke verklaring uit. Zij stelden daarin dat de Verenigde Staten 'raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme' altijd moeten verwerpen. Vader en zoon Bush verwijzen naar de Onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat alle mensen gelijk zijn geschapen. De oud-presidenten laten weten dat ze bidden voor Charlottesville.

De Republikeinse oud-presidenten gaan echter niet zo ver om hun partijgenoot, president Trump, te bekritiseren. Dit geldt voor de meeste Republikeinen in het Congres. Op een aantal van hen na, onder wie senator Marco Rubio, hebben de Republikeinse parlementsleden er weinig trek in om de president publiekelijk af te vallen. Trump ligt wel onder vuur bij topmensen uit het bedrijfsleven. De president besloot woensdag zijn twee economische adviesraden op te heffen nadat opnieuw topfiguren waren opgestapt uit protest tegen zijn reactie op het geweld in Charlottesville.

'Blaaskaken'

Kort voor Trump in een tweet zijn besluit bekendmaakte, kondigden de bestuursvoorzitters van industrieconglomeraat 3M en voedingsmiddelenproducent Campbell Soup hun vertrek aan uit de raad - die overigens al sinds februari niet meer bijeen was gekomen.

De ceo's vonden het niet kunnen dat Trump het extreemrechtse geweld niet direct veroordeelde, maar in eerste instantie slechts stelde dat het geweld 'van beide kanten' kwam.

Dinsdag reageerde Trump nog furieus op het vertrek van de bazen van onder meer chipfabrikant Intel, sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck. De president noemde de vertrokken topmannen op Twitter toen 'blaaskaken' en zei dat ze hun werk niet serieus namen. In Trumps industriële adviesraad zaten de bestuursvoorzitters van enkele tientallen grote Amerikaanse bedrijven. Tesla-baas Elon Musk en Disney-topman Robert Iger hoorden er aanvankelijk ook bij, maar zij hielden het een paar maanden terug al voor gezien.

Facebook, Twitter en Linkedin hebben na de rellen in Charlottesville diverse accounts verwijderd van extreemrechtse blanke nationalisten. Facebook deed onder andere Christopher Cantwell in de ban. Hij komt voor in een veelbesproken documentaire van Vice News over de rellen. Ook acht pagina's van de blanke nationalistische beweging in de VS werden verwijderd omdat ze volgens Facebook in strijd waren met het beleid van het bedrijf tegen haatzaaien.

Burgemeester wil Trump niet in Phoenix

Burgemeester Greg Stanton van Phoenix in de staat Arizona is niet gelukkig over een voorgenomen campagnebijeenkomst van president Trump. De president kondigde woensdag aan dat hij volgende week een rally wil houden in het conventiecentrum van Phoenix. Hij deed dit nadat hij zijn uitspraak had herhaald dat meerdere partijen schuld hebben aan de rellen in Charlottesville.

Stanton: 'Ik ben teleurgesteld dat Trump ervoor heeft gekozen een bijeenkomst te houden terwijl het land de wonden probeert te helen van de tragische gebeurtenissen in Charlottesville. Ik hoop dat hij zijn bezoek uitstelt. '

Trump wil in Phoenix de uiterst controversiële sheriff Joe Arpaio (85) gratie verlenen. Hij zit een gevangenisstraf uit wegens minachting van het hof. Arpaio is berucht vanwege zijn extreme anti-immigrantenstandpunt en hardhandige behandeling van gevangenen tijdens zijn bewind. Stanton: 'Als Trump naar Phoenix komt om een presidentieel pardon uit te spreken voor Arpaio, dan doet hij dat met de duidelijke bedoeling om verdeling te zaaien en meer olie op het vuur te gooien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden