Zij redden het niet: 0 zetels voor Roos, Dijkgraaf, Monasch, Simons, Klein, Van de Leest

Naast Denk en het Forum voor Democratie, die wél in de Tweede Kamer komen, stonden er nog veel meer nieuwe partijen op het stembiljet. Maar zij staan - volgens de prognose - met lege handen.

Jan Roos van VoorNederland (VNL). Beeld anp
Jan Roos van VoorNederland (VNL).Beeld anp

Zoals Baudets strijdmakker tegen het Oekraïne-verdrag Jan Roos, lijsttrekker van PVV-afsplitsing VNL. Roos reageerde via Twitter: 'Na maanden campagne met lege handen blijven staan, geeft een flinke kater. Dat is de realiteit. Nu bijkomen en weer opstaan.' Vergelijkbare reacties konden we noteren bij andere nieuwe partijen. Jan Dijkgraaf, die namens Geenpeil als een soort levend stemkastje in de Kamer wilde gaan opereren, zei tegen Omroep Friesland: 'Wij hadden te weinig mensen, te weinig geld en te weinig tijd om het goed te doen. En dan kun je hopen dat je in een soort flow komt, maar dat is gewoon niet gelukt.' PvdA-verlater Jacques Monasch hield het namens zijn partij Nieuwe Wegen op een kort tweetje: 'Helaas teleurstellend resultaat voor Nieuwe Wegen. Felicitaties aan de winnaars.'

Sylvana Simons, die zich eind vorig jaar met haar eigen antidiscriminatiepartij Artikel1 losmaakte van Denk, komt ook op 0 zetels uit. In een Amsterdams café liet Simons gisteravond weinig teleurstelling blijken. 'Wat er ook gebeurt, vanavond is het startschot van een nieuwe manier van politiek bedrijven', zei ze. 'Wat veel belangrijker is, is wat hier vanavond gebeurt. We vieren hier de diversiteit, de intersectionaliteit.' Simons gaat 'hoe dan ook door': Het is het begin van een revolutie. De Tweede Kamer komt wel goed.'

Norbert Klein (ex 50-plus) hoopte zich met zijn Vrijzinnige Partij onder meer in te zetten voor het 'verlagen van de grondtoon'. Hij heeft nog niet op zijn nederlaag gereageerd. Voorafgaand aan de uitslag bedankte hij alleen zijn kiezers en medewerkers.

Na de eerste exitpolls bleef de Piratenpartij met partijleider Ancillia van de Leest toch hopen op een zetel, omdat 'echte piraten nooit aan enquêteurs zouden zeggen wat zij hebben gestemd'. Maar in de loop van de avond werd duidelijk dat een zetel er echt niet in zou zitten. Een officiële reactie heeft de partij nog niet gegeven.

Meer duiding en analyse van vannacht - en wat er nu moet gebeuren - vindt u hier:

Ondanks historische afstraffing voor kabinet kan Rutte door als premier
Na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen verloor zijn VVD vannacht 8 zetels in de Tweede Kamer, maar overstijgt alle prognoses en torent hoog uit boven alle anderen. De vaak voorspelde opmars voor Geert Wilders' PVV blijft uit: hij werd nipt groter dan CDA en D66.

Volg alle uitslagen, reacties en ander verkiezingsnieuws in ons liveblog

Bekijk hier de totaaluitslag, de uitslagen per gemeente (tot nu toe) en welke coalities mogelijk zijn

Nederland is bij deze verkiezingen rechtser geworden
In Europa heerst opluchting, maar in Nederland ziet het toneel er minder geruststellend uit, schrijft Martin Sommer. Het regeringsbeleid is keihard afgestraft en het land is rechtser geworden.

Coalitie vormen wordt nog lastig: dit zijn de mogelijkheden

Op en rond het Binnenhof is het rekenen onmiddellijk begonnen: wie kan met wie regeren? De VVD is als grootste partij als eerste aan zet en zal een verkenner aanwijzen om de formatieonderhandelingen voor te bereiden.

Opiniepeilers voorspelden de grote trends verbazingwekkend goed
'Hoeveel zetels zaten de opiniepeilers er naast?' Het is een populair gespreksonderwerp vlak na de verkiezingen, maar wel een met een vreemd uitgangspunt. Peilingen zijn namelijk geen voorspellingen, het zijn momentopnames.

GroenLinks vrouwenpartij, CDA weer in trek bij de boeren en nog 9 opmerkelijke feiten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden