Interviews Ontvangers EU-subsidie

Zij ontvangen geld uit Brussel

Uit het Volkskrant-overzicht van de kosten en baten van de Europese Unie blijkt dat in Nederland niet Landbouw de belangrijkste subsidie-ontvanger uit Brussel is, zoals vaak wordt gedacht, maar Onderzoek en ontwikkeling. Drie subsidie-ontvangers aan het woord.

vk Beeld vk

Herman Wouters (73) kreeg met The Innovation Partner in 2016 28 duizend euro subsidie voor het ontwerpen van de ‘veiligste rollator ter wereld’.

Herman Wouters. Beeld Rebecca Fertinel

‘Rollators bestaan al vijftig jaar, maar er is nog nooit enige innovatie geweest op het gebied van veiligheid, terwijl het daarom gaat. Ik ben op het idee van de veilige rollator gekomen toen mijn moeder van 90 bij me kwam: ‘Herman, mijn armen doen zo zeer van de rollator, hij trilt zo.’ Of ik daar iets aan kon doen.

‘Ik kwam studies tegen die aantoonden dat er gigantisch veel ongelukken gebeuren met rollators. Bijvoorbeeld door de kleine zwenkwieltjes. Ho, ho, ho, dacht ik. Daar laat ik mijn moeder niet mee lopen. Haar oude rollator heb ik verbouwd, met een goede zitting en trillingsdempende luchtbanden en handvatten. Twee jaar heeft ze er mee rondgelopen. Iedereen was jaloers.

‘In 2010 deed ik mee met het tv-programma Het Beste Idee van Nederland, maar niemand was geïnteresseerd om de rollator te produceren. Een paar jaar terug vond ik een fabrikant en een distributeur. En een designer, die van mij zag er niet uit.

‘Het aanvragen van de subsidie was niet makkelijk. Het kostte me veel tijd. Maar zonder deze subsidie was de rollator er nooit gekomen.’  

Peter Wolters (62) kreeg met W3 Products in 2015 12.915 euro voor de ontwikkeling van de e-candle.

‘Wij renoveren kroonluchters en verlichten oude gebouwen, zoals kerken en musea met led-verlichting. Veel van die gebouwen zijn zo oud dat er geen aansluiting voor elektriciteit is. Voor de oude kroonluchters die er hangen hebben wij nu een oplaadbare elektrische kaars ontwikkeld.

‘De kaars verbruikt weinig energie, hij kan wel 350 uur branden. Als de batterij leeg is, laad je ‘m op. Net als je tandenborstel eigenlijk. Paleis het Loo, Paleis op de Dam, zelfs een paleis in Warschau. Allemaal hangen ze vol met onze kaarsen. De kaarsen moeten helemaal in die oude sfeer passen. Normaal is led-licht blauwig, maar de e-candle geeft echt warm licht.

‘We hebben een bureau dat voor ons uitzoekt welke subsidies we kunnen aanschrijven. Zij pakken dan 10 procent mee als je wat binnenhaalt. Het is een hele papieren toestand, zo’n EU-subsidie, maar dat regelt dat bureau dus voor ons. Je kunt ook niet overal verstand van hebben, hè.

‘Zonder de subsidie hadden we de kaars in ieder geval nooit ontwikkeld. Er was toentertijd maar één belangrijke klant voor de kaars. De e-candle loopt nu steeds beter, dus het is een goede actie geweest.’

Clemens Neervoort kreeg met MyTemp in 2018 91.794 euro voor de ontwikkeling van de BlueTemp.

Clemens Neervoort. Beeld Katja Poelwijk

‘Een paar jaar terug ontwikkelden we de MyTemp. Dat is een pil die sporters kunnen slikken, er zit een computertje en een temperatuursensor in. Het apparaatje meet heel nauwkeurig je kerntemperatuur, de temperatuur van het binnenste van je lichaam. Die informatie wordt door middel van magnetische velden naar een band gestuurd die de sporter om heeft.

‘Voor topsporters is die informatie heel nuttig, zo weten ze of ze hun temperatuur onder controle hebben. Als je te heet wordt, klopt je hart harder en ga je zweten. Dat kost allemaal energie, het gaat ten koste van de prestatie.

‘Maar de pil is nog belangrijker voor amateursporters. Veel mensen worden bijvoorbeeld te warm tijdens het hardlopen. Als je lichaam boven de veertig graden komt, kun je ernstig letsel oplopen en zelfs overlijden.

‘De MyTemp wordt al gebruikt door olympische sporters. De EU-subsidie gebruiken we nu voor de ontwikkeling van de BlueTemp, dat wordt een pil voor de massa. Die pil moet de informatie direct naar je mobiele telefoon kunnen sturen, via Bluetooth. Voor ons als start-up is zo’n subsidie onmisbaar. Je moet materialen kopen en onderzoekstoestellen. We hopen nu binnen een jaar een werkend prototype te hebben.’

Bekijk hier zelf hoe het zit met de Europese euro’s van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden