Zij leven in Turkije bij de Syrische grens

Na het vertrek van de Turkse premier Davutoglu - de gesprekspartner van de EU - staat het vluchtelingen akkoord op losse schroeven, juist nu visumvrij reizen rond leek. Wat vinden Turken in Gaziantep, bij de Syrische grens, van de ontwikkelingen?

Karabey Balkcan (26), leraar literatuur Beeld
Karabey Balkcan (26), leraar literatuurBeeld

Karabey Balkcan (26), leraar literatuur

'Als twee machtige mensen het oneens zijn met elkaar, moet één zich terugtrekken. Het aftreden van Davutoglu zal niks veranderen. De leider is en blijft hetzelfde. Dat weten we allemaal. Het is de leiders wil. Er zal niet veel veranderen. Ik ben wel blij als straks de visumplicht wordt opgeheven. Het vergemakkelijkt het voor mij om een vakantie te boeken. Ik wil graag naar Spanje en Italië. Ik stoor me wel aan het feit dat Europeanen denken dat wij zo graag naar Europa willen. Wij verruilen Turkije niet voor Europa hoor.

'Turkije is het middelpunt van de vluchtelingencrisis. Europa gebruikt de vluchtelingen als drukmiddel. De EU maakt misbruik van het feit dat Turkije al jarenlang een EU-lidstaat wil worden. Europa probeert vluchtelingen hier te houden. Dat gaat niet werken. Geld lost niks op. Wij als Turken hebben veel culturele overeenkomsten met de Syriërs. Vandaar dat wij niet moeilijk doen over de opvang van vluchtelingen. Europa wel. Zij hebben meer vooroordelen en angsten.

'Europa is bang dat de vluchtelingen Europa zullen destabiliseren. Die onwetendheid komt door een cultuurkloof. Respect in mensen zijn we verloren. Door dat vluchtelingenverdrag met de EU lijkt het alsof we nu handelen in vluchtelingen. Een fout verdrag.'

Lees ook:

Loopt de EU-Turkijedeal al spaak? Zes vragen over de deal.

Mehmet Sevim (27), heeft een lunchroom

'Europa gebruikt de vluchtelingen enkel voor eigen belang. De vluchtelingen worden gebruikt als onderhandelingsmateriaal. Ik keur dat af. Het opheffen van de visumverplichting heeft voor mij geen waarde, omdat vluchtelingen daarvoor worden ingezet. Ik wilde als student naar Europa om de taal te leren. Ik zou nu wel willen gaan om familie in Duitsland en Engeland te zien. De visumplicht wordt straks afgeschaft, maar wat hebben wij daar als arbeiders aan? De enige die hiervan profiteren zijn mensen met geld. Voor de mensen die het minder breed hebben is het lastig. De AK-partij is groot geworden dankzij Erdogan. Zo zien zijn aanhangers het ook. Maar hij heeft Davutoglu nu wel buitenspel gezet. Puur uit eigenbelang. Ik geloof niet dat hij na vijf maanden vrijwillig de handdoek in de ring gooit. Erdogan lijkt nieuwe verkiezingen te willen. Doordat het rommelt bij zijn tegenstanders, kan hij onzekere kiezers voor zich winnen.'

Mehmet Sevim (27), heeft een lunchroom. Beeld Cigdem Yuksel
Mehmet Sevim (27), heeft een lunchroom.Beeld Cigdem Yuksel

Ulku Urunlu (40), lerares handenarbeid

'Dat premier Davutoglu nu weg is, maakt voor de Turken niet uit. Erdogan regeert het land, Davutoglu was slechts een gezicht naar buiten. Ik denk dat zijn aftreden gaat leiden tot nieuwe verkiezingen. Het is de perfecte timing natuurlijk. Zijn tegenstanders staan er niet best voor. Van de HDP zit de helft in de gevangenis en de MHP ligt intern overhoop. Die moeten nog steeds een nieuwe partijleider benoemen.

'In Turkije is alles veranderd. Vijftien jaar geleden wilden mensen om economische redenen naar Europa, maar we zijn nu bezig met een inhaalslag. Het is mooi dat de Turken straks ook vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. Een visum was toch een belemmering.

'Als ik een paspoort heb, wil ik al die landen bezoeken die ik op ansichtkaarten zie. Het verdrag met Europa moest er komen. Het is onwerkelijk hoeveel mensen verdrinken. Vandaag is de oorlog in Syrië, morgen misschien in Europa. Het is onze taak om vluchtelingen te helpen. Het is goed dat Turkije de overzeese route voor vluchtelingen bemoeilijkt. Vluchtelingen moeten legaal naar Europa kunnen.'

Ulku Urunlu (40), lerares handenarbeid. Beeld Cigdem Yuksel
Ulku Urunlu (40), lerares handenarbeid.Beeld Cigdem Yuksel

Hüseyin Cetin (30), ondernemer, heeft een smoothiebar

'Davutoglu is een charismatisch figuur. Hij heeft een zuiver hart. Volgens mij is angst de voornaamste reden van zijn terugtrekking. Erg jammer. Ik ben zelf een enorme Atatürk-supporter. Ik ben absoluut geen fan van onderdrukking.

'Het is echt goed als je straks visumvrij kan reizen. Ik heb familie in Nederland. Ik ben nog nooit in het buitenland geweest, maar het eerste wat ik straks wil doen is op bezoek bij mijn nichtjes in Amsterdam.

'Ik begrijp dat Europa zoekende is naar een oplossing voor de vluchtelingencrisis, alleen is het wel erg krom allemaal. De artsen, apothekers en advocaten zijn welkom in Europa, de rest wordt toch gezien als uitschot. Die moeten ze niet.'

undefined

Hüseyin Cetin. Beeld Cigdem Yuksel
Hüseyin Cetin.Beeld Cigdem Yuksel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden