Zij huilt tranen van bloed - en half Italië gelooft het

Als het slecht gaat met Italië beginnen 's lands heiligenbeelden geheid te huilen. Vanaf 1991 weende de Heilige Maagd al vier keer op diverse plaatsen....

JAN VAN DER PUTTEN

In de tuin van de arbeider Fabio Gregori in Civitavecchia stond een dertig centimeter hoog Mariabeeldje van aardewerk. Het was afkomstig uit Medjugorje in ex-Joegoslavië, waar een madonnabeeld wordt vereerd dat zieken geneest. Het beeldje van Gregori bleef niet achter: op 2 februari begonnen in haar ogen rode tranen te wellen. De tranen maakten vlekken op haar gezicht. Het spoor uit het rechteroog loopt door tot haar hals, terwijl druppels uit het linkeroog halt hielden bij het hart.

Gregori en zijn gezin hadden al snel geen leven meer, want bij honderden dromden de gelovigen samen voor zijn tuinhek. Vier dagen na de eerste traan verstopte hij het beeld. Hij bracht op zijn hek een bordje aan met de tekst dat het beeld was verplaatst. Maar de pelgrims bleven komen. Intussen hadden ook de media zich met overgave gestort op dit ideale tegenwicht voor chaos en crisis.

En terwijl de gelovigen hun devotie de vrije loop lieten en de commercie al met plannen kwam om een bedevaartskapel annex hotel te bouwen, velde de wetenschap haar eerste vonnis: het rode vocht uit de heilige ogen was inderdaad bloed. Mensenbloed.

De kerkelijke autoriteiten hebben, zoals gebruikelijk, hoogst terughoudend gereageerd. Ze willen wachten op resultaten van verder onderzoek, en de wonderen zoveel mogelijk beperkt houden tot de bekering van de ziel.

Maar na het gejuich over het wonder is toch de kritische geest ontwaakt. Volgens deskundigen in oplichtingstechnieken is het een koud kunstje madonna's aan het huilen te brengen. Een godsdienstleraar heeft een systeem ontworpen waarbij door afstandsbediening een pompje gaat werken dat het bloed vanuit een buisje naar de ooghoeken stuwt. Twee consumentenorganisaties hebben justitie ingeschakeld om de fraude op te sporen.

Maar de gelovigen laten zich niet uit het veld slaan. Ook in het bergstadje Subiaco iets ten oosten van Rome is een huilende madonna gesignaleerd. En in Salerno loopt het sinds maandag storm in de portiek van een flatgebouw, waar op een schildering van de wonderdoener pater Pio bloed is gekomen uit zijn gestigmatiseerde handen en zijn hart.

Jan van der Putten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden