Column

'Zij hebben Nasrin Sotoudeh, wij hebben Bram Moszkowicz'

'Mag ik toch heel even uw aandacht, geachte media?', schrijft columnist Ferdows Kazemi. 'Kan er iets meer aandacht aan de Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh besteed worden in plaats van aan Bram Moszkowicz?'

De Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh Beeld AFP
De Iraanse advocaat Nasrin SotoudehBeeld AFP

Nasrin Sotoudeh, de Iraanse advocate die voor de mensenrechten in Iran opkwam, zit ruim twee jaar in de beruchte gevangenis Evin in Teheran. Het is bekend dat haar cliënten doorgaans gewone onschuldige burgers waren, met weinig geld. Ze heeft zes jaar gevangenisstraf gekregen. Al ruim twee weken is ze in hongerstaking omdat haar twee jonge kinderen haar niet mogen bezoeken. Volgens de berichtgeving is haar gezondheidstoestand zeer slecht.

Vorige week won ze de Sakharov-prijs, waarvoor ze door Marietje Schaake, D66 Europarlementariër, was genomineerd. Zij kon de prijs uiteraard niet in ontvangst komen nemen en de delegatie die namens het Europese Parlement naar Iran wilde gaan om haar in de gevangenis die uit te reiken, kreeg geen toestemming van de islamitische autoriteiten. Advocate of niet, je zult het weten als je met ayatollahs in Iran aan de stok krijgt. Zij riskeerde haar eigen leven en vrijheid voor de belangen van haar doorgaans onschuldige cliënten. Een groot offer!

Uiterste
Ook wij hebben een advocaat die zwaar te lijden heeft onder zijn nagenoeg belangeloos gevecht voor de mensenrechten en onschuldige burgers. Die het opneemt voor dappere Kamerleden die de mond gesnoerd worden door politiek correcte actiegroepen. Een advocaat die bereid is grote risico's voor zijn cliënten te nemen door van hen contant geld te accepteren zonder declaraties te sturen. En zelfs als dat hem zijn baan kan kosten, weigert hij om daarover in de rechtbank een getuigenis af te leggen, alleen en uitsluitend om zijn bedreigde cliënten in bescherming te nemen. Een advocaat die tot het uiterste gaat, in het belang van volk en vaderland.

Gelukkig hebben we in Nederland media die oog hebben voor de grootse rol die deze advocaat vervult in ons arme land. Die ondanks de grote risico's die ze daarmee lopen hun kostbare zendtijd ter beschikking stellen om hem een podium te bieden. Een groot goed, onze vrije pers, die vecht voor onze burgervrijheden. Zolang we Bram hebben is er natuurlijk geen ruimte voor kleinburgerlijke rechtelijke kwesties en personen. Het is dan ook begrijpelijk dat er weinig tot geen aandacht besteed wordt aan een andere advocaat als winnaar van de Sakharov-prijs.

Maar mag ik toch heel even uw aandacht, geachte media? Ik geef toe, Nasrin is kleinburgerlijk dat ze haar kinderen mist en daarom in hongerstaking gaat, dat haar kinderen hun moeder missen en af en toe haar willen zien, dat haar man zijn kinderen uit moet leggen waarom hun moeder in de gevangenis zit en waarom ze haar niet mogen bezoeken, dat ze een kleinburgerlijke prijs als Sakharov-prijs wint.

Desondanks, zou ik heel graag willen dat door u wat meer aandacht aan deze kwestie besteed wordt. Ik zit te denken aan een live-tv-programma waarin een kleinburgerlijke politica als Marietje Schaake en een kleinburgerlijke journalist als Thomas Erdbrink uitgenodigd kunnen worden om te spreken over deze vrouw. Wat mij betreft mag Bram ook even bellen en iets zeggen, het maakt ook verder niet uit wat. Iedereen zal begrijpen dat 'Voor wat hoort wat'.

Steun
Tot slot heb ik een mededeling voor mensen die mijn columns met interesse lezen. Door de Amnesty International is een actie gestart ter steun voor Nasrin. Door het tekenen van een petitie toon je je afkeer tegen de misdaden van islamitische autoriteiten die de mensenrechten in het algemeen en de rechten van deze dappere vrouw aan hun laars lappen. En zeg maar niet dat het niet helpt, zulke acties hebben keer op keer geholpen. De petitie is hierop te vinden: http://www.4weeksforfreedom.nl

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden