volkskrant avond 29 mei 2019

Zihni Özdil over Klaver, de mislukte opname en het verraad in de partij | Dagje uit? Vermijd de drukte met onze alternatieve reisgids

Zihni Özdil geeft een speech tijdens een VerkiezingsMeetup van GroenLinks. Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Ex-Kamerlid Zihni Özdil: ‘Ik heb vaak het gevoel gehad in een keurslijf te zitten’

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil is dinsdagavond door de partijleiding verzocht zijn zetel op te geven. Een gesprek over Klaver, de mislukte opname en het verraad in de partij. ‘Ik had graag op een normale manier afscheid willen nemen. Ze lieten mij geen keus.’

Mueller: als we zeker wisten dat Trump onschuldig is, had het in het rapport gestaan

Robert Mueller, die onderzoek deed naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, is er klaar mee. Woensdag gaf hij in Washington een persconferentie waarin hij voor het eerst en naar hij hoopt voor het laatst zijn conclusies mondeling toelichtte. Alles staat in zijn rapport, redeneert Mueller. Hij denkt dat een hoorzitting in het Congres niets zal toevoegen.

Boris Johnson moet in rechtszaal verschijnen om ‘Brexitleugens’

Boris Johnson moet binnenkort voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor vermeende leugens tijdens de Brexitcampagne.

Amsterdams offensief tegen toeristen: in sommige wijken verbod op AirBNB’s en vergunningen voor ‘gewone’ B&B’s

De gemeente Amsterdam begint een nieuw offensief tegen toeristen in woonwijken. In sommige buurten zal worden bekeken of een verbod kan worden uitgevaardigd op woningverhuur via platforms als AirBNB en Booking. Voor de gewone bed & breakfastbedrijven komt een vergunningstelsel, waarbij per wijk een beperkt aantal vergunningen wordt afgegeven.

Video van de dag

Zihni Özdil is uit de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer gezet. Wij spraken hem voor deze video in maart over de rol van zijn afkomst. ‘Van mijn vader mochten we vroeger geen schotel. Hij zei: ‘Dan zit je met je hoofd in Turkije, terwijl je toekomst in Nederland is.’’

Tv-tips

Om 20.35 uur op NPO 1 Earth: One Amazing Day, een BBC-natuurdocumentaire waarin de reis van de zon op één dag wordt gevolgd. Van zonsopkomst op de Galapagoseilanden naar de Aziatische jungle en de Afrikaanse steppe. En om 22.55 uur ziet u in 2Doc op NPO 2 een documentaire over de Japanse zenpriester Ittetsu Nemoto, die zich het lot van suïcidale mensen en hun naasten zeer sterk aantrekt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

SP is bezweken onder grootheidswaan

Het recept dat de SP heeft gebruikt voor Europa blijkt niet te werken. Nu staat de partij met lege handen, constateert Erik Meijer (van 1999 tot 2009 europarlementariër voor de SP).

Aanraders van de redacties

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (tweede van links) bij de betoging. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Blauw, wit, met of zonder davidster, maar: keppel op!

De Duitse antisemitismebestrijder raadt Joden in zijn land af om met een keppeltje de straat op te gaan. Onder de noemer #KeppelOp kwamen in Den Haag woensdag mensen bijeen om dit recht te verdedigen. ‘Volgens mij staat die keppel vandaag symbool voor iets groots: vrij mogen zijn om je eigen identiteit uit te dragen, zonder risico’s.’

Pensioen doet actiebereidheid weer opleven: ‘Het lichaam slijt’

Na landelijke stakingen in het openbaar vervoer op dinsdag, volgden vandaag grote pensioenacties in vier steden. Vakbonden FNV, CNV en VCP voeren de druk nog één keer op voor de pensioenonderhandelingen met het kabinet en de werkgevers.

Vrij met Hemelvaart? Ontdek een verrassend uitje in onze alternatieve reisgids

Rijen voor het Rijksmuseum, wachten bij Artis en dringen in de Keukenhof. Op toeristische plekken is het vaak vervelend druk. Daarom: alternatieve reistips voor het ideale dagje uit.

Het tweede seizoen van Fleabag bereikt een staat van perfectie ★★★★★

Door alle aandacht voor Game of Thrones zou je Fleabag bijna over het hoofd zien. Zonde, want de comedy-dramaserie van en met Phoebe Waller-Bridge maakt dit seriejaar tot nu toe de meest indruk.

Het hilarische gehalte in de brief van de zorgverzekeraar aan Samuel stijgt tot grote hoogten

Willem Vissers schrijft elke maand over het leven van zijn gehandicapte zoon Samuel. ‘Ach, het heeft ook iets vertrouwds, de Jiskefet-achtige brieven die je ontvangt als mijlpalen in het leven van Samuel zich aandienen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden