Zien we hier pijn of genot?

Pijn of genot? Je blijft kijken.

Erik van den Berg
null Beeld
Beeld

A Little Life van de Amerikaanse Hanya Yanagihara - bekroond met de Kirkus Fiction Prize en genomineerd voor de Man Booker Prize - is een boek over pijn. Jude, de briljante, fysiek gehandicapte protagonist, worstelt met trauma's die te erg zijn om over te praten.

Toepasselijk dus, dat smartelijke gezicht op het omslag? Nou, niet helemaal. Afgebeeld is een foto uit 1969 door Peter Hujar (1934-1987), een voorloper en inspirator van collega Robert Mapplethorpe, niet zonder reden Orgasmic Man getiteld.

Voor de argeloze kijker valt niet uit te maken of we hier pijn of genot zien, en juist die dubbelzinnigheid gaf voor de schrijfster de doorslag: dit moest op haar boek, en anders niks. 'Het is zo'n sterk beeld, met precies de goede sfeer', zei ze tegen het Amerikaanse vakblad Kirkus Reviews. 'Het heeft iets meedogenloos, maar er zit ook hulpeloosheid in.'

Yanagihara's literaire agent was meteen om (eerste reactie: 'Holy shit'), maar volgens de schrijfster kostte het enorm veel getouwtrek voordat haar uitgeverij Doubleday Hujars klaarkomende man wilde accepteren.

undefined

null Beeld
Beeld

Niet vreemd dus dat de Britse Picador-editie iets veiligers verkiest, met de titel in grote, beeldvullende kapitalen. Wie goed kijkt kan in de opengewerkte letters een New Yorkse gevel ontdekken. Mwah.

De Nederlandse vertaling heeft wel Hujar op de voorkant. 'Er is ook hier over gediscussieerd', zegt Susanne van Leeuwen, adjunct-uitgever van Nieuw Amsterdam. 'Iedereen vindt er wel wat van, erg mooi of erg lelijk, een onverschillig midden is er niet. Dat past inhoudelijk perfect bij deze roman over extremen.'

Hanya Yanagihara: Een klein leven
Foto The Peter Hujar Archive
LLC/ Omslag image realize
Nieuw Amsterdam; €24,99.

undefined

null Beeld
Beeld
Orgasmic Man. Beeld Peter Hujar
Orgasmic Man.Beeld Peter Hujar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden