Zieltjes winnen met Eindhovense roots

‘Is die wel voor PSV eigenlijk?’, roept de vishandelaar van achter zijn kraam. ‘Anders stem ik niet op hem hoor.’ Hilariteit op de weekmarkt aan de Wijnpeerstraat in de Eindhovense volkswijk Woensel, waar burgemeester Leen Verbeek (52) van Purmerend maandagmiddag campagne voert om burgemeester van Eindhoven te worden....

‘Ik heb uw vader nog gekend, van het jeugdwerk’, zegt Eindhovenaar Jan Hagen voor de mandarijnenkraam, terwijl hij Verbeek hartelijk de hand drukt. ‘Ik stem zeker op u.’ De PvdA-burgemeester lacht minzaam en haalt herinneringen op uit zijn jeugd in Eindhoven, waar hij als kleine jongen kwam te wonen toen zijn vader bij Philips ging werken. Op zijn 17de vertrok hij weer, toen hij in Amerika ging studeren.

Maar het zijn niet zijn Eindhovense roots waarop Leen Verbeek zich tijdens de campagne voor het burgemeestersreferendum, die gisteren is begonnen, wil profileren. Want op dat terrein legt hij het zeker af tegen Rob van Gijzel (53), die geboren en (met onderbreking) getogen is in Eindhoven.

De burgemeester hamert op zijn ervaring als bestuurder. ‘Een betrokken burgervader en een krachtig bestuurder, dat mag Eindhoven van mij verwachten’, staat op de flyer die zijn kinderen Linde, Ralf en Florian op de weekmarkt verspreiden.

Linde, werkzaam in Wageningen: ‘Hij vroeg of we wilden meehelpen. Je kunt je vader niet in de kou laten staan.’ Het campagneteam van Verbeek op de weekmarkt bestaat voornamelijk uit zijn drie kinderen, aangevuld met enkele gemeenteambtenaren voor ondersteunende diensten. Dochter Linde erkent dat dit in het niet valt bij de ploeg van concurrent Van Gijzel, die ‘als Eindhovenaar natuurlijk over een gigantische hoeveelheid vrijwilligers kan beschikken’.

Oud-Kamerlid Van Gijzel is maandagmorgen met vijftien vrienden en bekenden al vroeg aan het flyeren op het station van Eindhoven. De officiële aftrap van zijn campagne (‘Eindhoven VooRob’) wordt aan het eind van de morgen verricht door oud-PSV-doelman Hans van Breukelen, aan de voorkant van het PSV-stadion bij de beelden van de legendarische voetbalsterren Coen Dillen en Willy van der Kuijlen. Een echt Eindhovens onderonsje. ‘Hij begrijpt wat het hart van Eindhoven is – dat is PSV’, zegt Van Breukelen goedkeurend.

Beide kemphanen lopen ook enkele nieuwjaarsrecepties af tijdens de eerste dag van de campagne. Ze hebben 25 duizend euro gekregen om campagne te voeren, plus drie ondersteunende ambtenaren en een kamer in het stadhuis. Het referendum is op 23 januari.

Maar valt er nog wel wat te kiezen voor de Eindhovense bevolking? Want het is, net als tijdens het geflopte referendum in Utrecht, opnieuw de keuze tussen een PvdA’er en een PvdA’er. De Utrechtse verliezer Ralph Pans, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, heeft uitgerekend aan het begin van de Eindhovense campagne zware kritiek geuit op zo’n referendum tussen twee partijgenoten. Dat is bij waarnemend burgemeester Braks van Eindhoven bijzonder slecht gevallen: ‘Geen verantwoord gedrag voor een directeur van de VNG.’

Verbeek vindt niet dat Eindhoven opnieuw slechts de keuze heeft ‘tussen spruitjes en spruitjes’, zoals men vorig jaar in Utrecht schamper opmerkte. ‘Wij zijn twee wezenlijk verschillende kandidaten’, zegt hij op de winderige weekmarkt. ‘Dit is geen politieke campagne.’ Ad Spierings, al ruim 45 jaar woonachtig in Eindhoven, beaamt dat: ‘De partij zegt me niets. Ik wil een burgemeester die dicht bij de mensen staat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden