Ziel en kloten

BEREND JAN BOCKTING

De openingsscène van Lek, waarin een groep gangsters André Hazes' Kleine jongen aanheft, blijft een van de bloedstollendste momenten in de Nederlandse filmgeschiedenis. Ook in 2000 was er volop lof. De film was de grote winnaar op het Nederlands Film Festival en werd aan verschillende landen verkocht. Victor Löw werd bekroond als beste acteur, Jean van de Velde kreeg drie Gouden Kalveren: voor beste film, beste regie en beste scenario. Lek, volgens de jury een film 'met ziel en kloten', bewijst dat prettig bioscoopvermaak wel degelijk kan samengaan met originaliteit en brutaliteit. Van de Velde's uitgekiende regie leidt tot een geestige en intelligente politiefilm met een vlot verteld scenario en goed spel. Cas Jansen is op dreef als agent die merkt dat niet al zijn collega's onkreukbaar zijn. Ook sterk: Victor Löw als zijn oude jeugdvriend die nu voor gangsters werkt.

undefined

Lek (Jean van de Velde, 2000)

Nederland 3, 22.10-00.00 uur.

Titanic

(James Cameron, 1997) 'Tegen de manier waarop ze in Hollywood een schip kunnen laten zinken kan geen ijsberg op', schreef de recensent van deze krant bij de première van James Camerons megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocrate Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio), die ondanks alle bedenkingen vooraf toch een immens succes werd. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 200 miljoen dollar vele malen terug. Met 1,8 miljard dollar aan kassaopbrengst werd het de op een na meest lucratieve film ooit (Avatar, ook van Cameron, bracht 2,8 miljard op).

undefined

RTL 5, 20.30-00.20 uur.

The Mask

(Chuck Russell, 1994) Niet iedereen is even gecharmeerd van de bekkentrekker Jim Carrey (al liet-ie in The Truman Show, Man on the Moon en Eternal Sunshine of the Spotless Mind zien dat hij wel degelijk goed kan acteren), maar dat getrek met die bekken maakte van The Mask een onvoorstelbaar kassucces. Althans, de speciale effecten waaraan het toch al elastische gezicht van Carrey werd onderworpen. Carrey speelt de sullige kantoorbediende Stanley, die een groen masker vindt waarmee zijn saaie leven een radicale wending neemt. De groteske computereffecten in deze film zijn schatplichtig aan ongeveer alle Tex Avery-cartoons en het simpele verhaaltje is ook al wel eens ergens voorbijgekomen, maar de energie van de makers werkt uiterst aanstekelijk. Pluspunt is ook dat Cameron Diaz het liefje van Carrey speelt - ze braken beiden met deze film door.

undefined

Veronica, 20.30-22.30 uur.

Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

(Jay Roach, 1999) Titelheld Powers (Mike Myers), een hysterische jarenzestig-detective, reist in de tijd om zijn libido terug te stelen van aartsrivaal Dr. Evil (ook Myers) en loopt daarbij onder meer tegen het dikke lijf van Fat Bastard (wederom Myers). The Spy Who Shagged Me is een geslaagd vervolg op de eerste Austin Powers-film; dat was een maffe, kleurrijke Bondparodie die aanvankelijk nauwelijks aansloeg. Met deel twee pakten de makers alles groter aan: meer budget, hogere grapdichtheid en nog uitbundigere decors. Dit keer rinkelden de kassa's wel. Hetzelfde gold voor het derde deel uit 2002, Austin Powers in Goldmember.

undefined

Veronica, 22.30-00.35 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden