Ziekteverzuim blijft stabiel op 5,5 procent

Het ziekteverzuim is het afgelopen jaar niet verder gedaald. In 1995 was de gemiddelde Nederlandse werknemer 5,5 procent van de werktijd ziek, hetzelfde percentage als een jaar eerder....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In 1994 was er nog sprake van een flinke vermindering van het ziekteverzuim ten opzichte van 1993, toen het verzuimpercentage op 6,7 procent lag. Dat kwam door de Wet Terugdringing Ziekteverzuim, die per 1 januari van dat jaar van kracht werd. Ondernemingen gingen strenger controleren op het verzuim, en sommige werknemers gingen er in de nieuwe regeling bij ziekte financieel op achteruit.

Dit jaar is de regeling opnieuw aangescherpt. Bedrijven moeten zelf voortaan maximaal een jaar minstens 70 procent van het loon van ziek personeel doorbetalen. Of dat opnieuw zal leiden tot een afname van het verzuim, zal in de zomer blijken. Dan komt het CBS met nieuwe cijfers.

Bij de cijfers over 1995 is het zwangerschapsverlof inbegrepen. Als de aanstaande moeders niet worden meegeteld, komt het ziekteverzuim in 1995 op 4,9 procent.

Werknemers van grote bedrijven melden zich vaker ziek dan personeel in kleine en middelgrote ondernemingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden