Ziektekostenverzekering wordt duurder in 2008

AMSTERDAM Het hoge woord is eruit bij Achmea: de aanvullende verzekeringen tegen ziektekosten kosten het bedrijf handenvol geld omdat klanten meer declareren dan Achmea vooraf had ingeschat....

De cijfers vormen de opmaat voor een pakket van premieverhogingen en wijzigingen (lees: inperkingen) in de aanvullende polissen van Zilveren Kruis, FBTO en de andere labels van Achmea, de grootste aanbieder van zorgverzekeringen in Nederland. De nieuwe polissen gaan in op 1 januari 2008.

De verzekeraar wijdt de kostenoverschrijdingen aan excessief declareergedrag. Zo zouden de Achmea-klanten te vaak naar de orthodontist, fysiotherapeut en alternatieve genezer stappen.

Daarmee lijkt Achmea in dezelfde val gelopen te zijn als verzekeraar ONVZ, die eerder dit jaar zijn aanvullende ziektekostenpolissen tussentijds wilde uitkleden. De versobering kwam er niet omdat de Consumentenbond een kort geding tegen de verzekeraar won. ONVZ mocht de polis van de rechter niet tussentijds wijzigen, maar zal dat per 1 januari zeker wel doen.

Nu ook Achmea (sinds kort eigenaar van verzekeraar Agis) het mes zet in de aanvullende verzekeringen, zal de rest van de markt volgen, zo is de verwachting. Daar is voor de verzekeraars alle aanleiding toe.

De aanvullende verzekeringen moesten de cashcow worden voor de verzekeraars. Met het geld dat zij met de aanvullende polissen ophaalden, zouden zij verliezen bij de basispolissen – bij Achmea ruim 60 miljoen euro in de eerste helft van 2007 – compenseren.

Het tegendeel gebeurde: in de slag om de consument hebben de verzekeraars aanvullende polissen opgetuigd die meer kosten dan ze opbrengen. Precies die polissen worden nu uitgekleed of fors in prijs verhoogd. Reden genoeg voor consumenten om de nieuwe polissen voor 2008 goed door te vlooien.

Merijn Rengers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden