‘Ziektekostenverzekering voor Bobbie is geen overbodige luxe’

Huisdieren zijn doorgaans niet verzekerd tegen ziektekosten. En die kunnen hoog oplopen.

Van onze verslaggever Inti Ibañez Matus

Heeft uw huisdier al een eigen ziektekostenverzekering? Kosten zoals die voor een chemokuur voor de kat of sondevoeding voor de hond stijgen explosief, waarschuwt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wil dat meer Nederlanders hun dier medisch verzekeren.

Huisdierbezitters geven de voorkeur aan levensverlengende ingrepen en hebben toenemende moeite hun dier bij ernstige ziekte te laten inslapen, signaleert de dierenartsenvereniging. Een operatie van een gebroken kattenpoot kost echter al gauw 600 euro. Een pacemaker voor een hond tegen de 3.000 euro.

‘Mensen jagen zichzelf op kosten door een hondje te kopen op Marktplaats.nl, om vervolgens te ontdekken dat het dier een urinebuisoperatie nodig heeft’, zegt woordvoerder Marc Verburgh van de KNMvD. Volgens hem heeft ongeveer 5 procent van de dierenbezitters in Nederland een ziektekostenverzekering. Veel te weinig, vindt Verburgh.

De dierenarts pleit voor meer aandacht voor medische dierenverzekeringen. Dat kan, stelt hij, een amputatie of een dodelijk spuitje voorkomen. Dat is vaak een goedkopere oplossing. Eén op de vijf huisdierenbezitters is wel geïnteresseerd in een ziektekostenverzekering, blijkt uit onderzoek van de KNMvD. Die ondervroeg 1.627 dierenbezitters naar aanleiding van Werelddierendag die zondag wordt gevierd.

De dierenartsenorganisatie maakt zich zorgen over de laksheid van huisdiereigenaren. Zij achten een dure behandeling onwaarschijnlijk en nemen geen ziektekostenverzekering ‘Ze hebben daar geen 10 tot 25 euro per maand voor over’, aldus Verburgh. Hij verwacht niet dat die premie nog omlaag zal gaan.

Nederland loopt achter op het gebied van dierenverzekeringen. In Engeland en in Zweden is 30 tot 40 procent van de gezelschapsbeesten medisch verzekerd. ‘Dat komt onder meer omdat de medische kosten voor dieren daar nog hoger liggen dan bij ons’, zegt Verburgh.

Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Het gaat onder meer om 3,3 miljoen katten en 1,8 miljoen honden.

Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de huisdierbezitters minstens twee keer per jaar een dierenarts bezoekt. De meesten komen voor inenting (84 procent) en castratie (60).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden