Ziektekostenpremie gaat fors omhoog

De ziektekostenpremies gaan volgend jaar fors omhoog. Dat de meeste particuliere verzekeraars hun premies met ten minste 12 procent laten stijgen, is geen verrassing....

Dit blijkt uit een inventarisatie onder ziekenfondsen en particuliere verzekeraars. Een aantal grote concerns, onder andere Achmea met meer dan twee miljoen verzekerden, wil pas informatie geven als de verzekerden zijn ingelicht. Dat gebeurt deze maand.

Koploper bij de particuliere verzekeraars is tot dusver VGZ (bijna twee miljoen verzekerden), met een stijging van 14 procent. Onderaan staat Ohra, onderdeel van DeltaLloyd, met een verhoging van slechts 10,8 procent. Pikant is dat een andere dochter van DeltaLloyd, het voormalige Nuts uit Den Haag, de premie met 13,8 procent optrekt.

De nominale ziekenfondspremie, het vaste bedrag dat ziekenfondsverzekerden moeten betalen naast het inkomensafhankelijke premiedeel, wordt het hoogst voor verzekerden van het Amsterdamse ziekenfonds ZAO. Zij gaan volgend jaar 17,92 euro (39,50 gulden) per maand betalen. Een verhoging van meer dan 21 procent ten opzichte van de huidige maandpremie van 32,50 gulden (14,75 euro). De sterkste stijger is het kleine fonds De Friesland. Daar gaat de nominale premie met bijna 37 procent omhoog naar 15,50 euro. De belangrijkste oorzaak voor de premieverhogingen is dat de gezondheidszorg duurder is geworden. Het afgelopen jaar zijn honderden miljoenen extra uitgegeven aan het wegwerken van wachtlijsten en hogere lonen in de zorg. Dat geld wordt opgebracht door de premiebetalers. Daarbij komt nog dat zowel ziekenfondsen als particuliere verzekeraars minder inkomsten hadden uit hun beleggingen. Daardoor waren ze, anders dan andere jaren, niet in staat om de premiestijging beperkt te houden.

De ziekenfondsen willen zich met de fors hogere nominale premies indekken tegen de hogere risico's die zij in 2002 gaan lopen. Die zijn het gevolg van een nieuw budgetteringssysteem. Minister Borst van Volksgezondheid was wel uitgegaan van een hogere nominale premie, maar zij mikte op 12,95 euro per maand. Alle onderzochte ziekenfondsen komen echter hoger uit.

Bij particuliere verzekeraars zijn de verhogingen ook fors. De particuliere premie wordt bij Agis (een fusie van ZAO, Anova en Anoz) algemeen 12 procent ho ger, maar doordat zij hun particuliere polisvoorwaarden hebben geharmoniseerd, kan de stijging voor de cliënt uitkomen op maximaal 20 procent.

De Tilburgse verzekeraar CZ (1,8 miljoen klanten) rekent voor collectieve contracten 14 procent meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden