'Ziekte door Coca-Cola berust op massahysterie'

De beelden waren de afgelopen week meer dan eens te zien in België: lijkbleke kinderen wankelen na het drinken van blikjes Coca-Cola naar ambulances en worden kotsmisselijk opgenomen in ziekenhuizen....

Van onze correspondent Rob Gollin

In een land dat geteisterd wordt door berichten over transformatorolie, dioxine en pcb's in eieren, kip, vleeswaren en misschien wel in de melk, is een ongebruikelijk geurtje uit een flesje of blikje prik kennelijk al voldoende om eens duchtig over je nek te gaan. Of gierende hoofdpijn en heftige buikkrampen te voelen.

Jawel, de toxicologen hebben ook de verklaringen van The Coca-Cola Company gehoord: verkeerd koolzuurgas in de bottelarij in Antwerpen-Wilrijk en een schimmelweerder die in Duinkerken vanaf pallets op de blikjes was gedrupt.

Maar, zeggen de wetenschappers, van vergiftiging kan geen sprake zijn. In bloed en urine van patiënten hebben ze geen sporen kunnen terugvinden. Ook Coca-Cola zelf heeft geen waterdicht verband tussen de verontreinigingen en de ziekteverschijnselen getraceerd.

Inbeelding derhalve, gevoed door de dioxinecrisis, concludeert de Leuvense geleerde Benoît Nemery. In spanningsgebieden als de Gaza-strook en Kosovo zie je zulke stressreacties wel meer, zei hij in het actualiteitenprogramma Terzake. De ontreddering van het land mag niet worden onderschat.

Het ministerie van Volksgezondheid twijfelt aan de verklaring van de toxicologen. Goed, in een enkel geval kan suggestie hebben meegespeeld. Maar er is wel degelijk een duidelijke relatie tussen het drinken van cola en de lichamelijke klachten. Welke precies weet het departement nog niet; daarom blokkeerde minister van Volksgezondheid Luc Van den Bossche nog tot gisteren de markt.

Maar jonge kinderen verbleven toch niet voor hun lol dagen in het ziekenhuis? Gisteren verscheen op het VRT-journaal een cola-drinker die getuigde dat hij al een keer niet goed van een blikje werd nog voordat in België ook maar één gifkip was ontdekt. Op verzoek van Van den Bossche is een medisch team op een school in Bornem, waar ook kinderen onwel werden van 'The Real Thing', een onderzoek begonnen.

The Coca-Cola Company zei gisteren dat de crisis het bedrijf zestig miljoen dollar zal kosten. De schatting is gebaseerd op het terughalen van de drank, het verkoopverbod en de deuk in het imago. Maar dat laatste kan inbeelding zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden