Ziekenhuizen zien explosie aan hooikoortsklachten

Nederlandse ziekenhuizen melden een grote toename van het aantal gevallen van hooikoorts. Niet alleen zijn er meer patiënten, ook hebben zij het dit jaar harder te pakken. Experts wijten de toename aan het warme en droge weer van de afgelopen weken.

© anp

'Mensen die de laatste jaren matige klachten hadden, hebben het nu echt zwaar', zegt Thomas Ruste­meyer, dermatoloog van het VU medisch centrum te Amsterdam. 'Meer personen beginnen medicijnen te gebruiken.' Omdat er geen landelijke cijfers zijn, valt niet te zeggen hoe veel groter de toeloop exact is.

Boosdoener is het ongewoon droge en warme weer. 'Hierdoor zit er veel meer stuifmeel in de lucht dan in andere jaren', zegt Maria van den Eijnden-Manders, analiste van algemeen klinisch laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. 'We hebben bijvoorbeeld nu 1.600 berkenpollen per kubieke meter lucht, tegen 600 op de top vorig jaar.' Ook bij het andere telstation in Leiden worden veel meer pollen gemeten in de lucht.

Meer soorten

Behalve grotere aantallen worden er ook meer soorten pollen gevonden. 'Vergeleken met vorig jaar bloeien zowel bomen en grassen zeven tot tien dagen eerder', zegt Van den Eijnden. Hierdoor bloeien veel bomen tegelijkertijd terwijl ze normaal hun piek in aparte perioden beleven.

'Het is inderdaad opvallend dat al die bomen tegelijk in bloei staan: berk, eik, beuk, enzovoort,' zegt Letty de Weger, onderzoeker van het LUMC te Leiden.

Verergering

Hans de Groot, allergoloog van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Voorburg, merkt dat bij patiënten met hooikoorts de laatste jaren de klachten verergeren. 'Je ziet een intensivering van het pollenseizoen. Mensen die normaal twee weken niet lekker waren, trekken begin februari al aan de bel. Dat duurt tot juni en soms zelf tot eind augustus.' De oorzaak hiervan is onduidelijk. Volgens De Weger is er geen bewijs dat het pollenseizoen langer of intensiever wordt. Wel staat vast dat hooikoortspatiënten op steeds jongere leeftijd last krijgen. 'Vroeger zagen we geen symptomen voordat kinderen 6 tot 7 waren,' zegt De Groot. 'Nu zie je dit al rond 2 tot 3 jaar.' Rustemeyer beaamt dat. Bovendien is er volgens hem in de westerse wereld al tientallen jaren sprake van een toename in het aantal allergieën.

Een populaire verklaring voor het toegenomen aantal allergieën is de betere lichaamsverzorging. Door de afwezigheid van ziekteverwekkers wordt het afweersysteem lui en reageert het op fel op ongevaarlijke stoffen zoals pollen. Volgens Rustemeyer kan ook de toegenomen fijnstof de toename deels verklaren. 'Roetdeeltjes uit diesel leiden tot lichte ontstekingen in de luchtwegen.' Dit verergert de reacties op pollen.

Inmiddels heeft 15 tot 20 procent van de schoolgaande jeugd te maken met luchtwegallergieën. Het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg schat dat over 2008 2 procent van alle inwoners een huisarts bezocht voor hooikoorts.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden