Ziekenhuizen vlassen op omzet van apothekers

De ziekenhuizen proberen een sleutelpositie te verwerven op de medicijnmarkt. Zij willen een groot deel van de omzet van de apothekers overnemen....

De ziekenhuizen gaan de medicijnen zelf grootschalig inkopen. Zij willen daartoe één of meerdere inkoopcombinaties oprichten, die een sterke onderhandelingspositie hebben tegenover de machtige farmaceutische industrie. Acht ziekenhuizen gaan alvast experimenteren met de vrije verkoop van medicijnen.

De apothekers zeggen in een reactie dat de ziekenhuizen terecht de vrees uitspreken dat dit 'een zware wissel trekt' op hun onderlinge samenwerking. 'Dat hebben zij goed aangevoeld', zegt voorzitter M. Favié van de apothekersvereniging KNMP. 'Het plan is eenzijdig tot stand gekomen, wij zijn er niet in gekend', aldus Favié. 'We worden geacht samen te werken, maar dan zul je toch een beetje respect en begrip voor elkaar moeten hebben.'

Het is de tweede grote klap voor de apothekers in korte tijd. Vorig jaar dwong minister Borst van Volksgezondheid hen voortaan alle bonussen en kortingen die zij van de medicijnindustrie krijgen (meer dan 400 miljoen gulden per jaar) in te leveren bij de ziektekostenverzekeraars.

Met hun plan mengen de ziekenhuizen zich voor het eerst in het debat over de snel stijgende medicijnuitgaven. Borst wil, na jaren van mislukte bezuinigingspogingen, de verantwoordelijkheid voor de kostenpost bij de verzekeraars leggen. Die moeten ervoor zorgen dat de medicijnen goedkoper worden ingekocht dan nu door de apothekers gebeurt. Een woordvoerder van de verzekeraars zei gisteren het initiatief van de ziekenhuizen toe te juichen.

De ziekenhuizen hebben een reputatie op te houden in het goedkoop inkopen van medicijnen. De geneesmiddelen voor hun bedpatiënten krijgen zij met grote kortingen van de fabrikanten, die hopen dat de patiënt die medicijnen ook na ontslag uit het ziekenhuis zal gebruiken. De ziekenhuismedicijnen beslaan 10 procent van het totale geneesmiddelenbudget van zeven miljard gulden.

Sinds 1 april van dit jaar hebben ziekenhuizen het recht aan iedereen medicijnen te leveren. Dit is het gevolg van een initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Oudkerk, die hiermee de concurrentie met de apothekers wil vergroten. De ziekenhuizen gaan dat recht nu te gelde maken. Zij mikken vooral op de patiënten die in de polikliniek behandeld worden. Die moeten hun medicijnen nu nog bij de apotheek afhalen. Deze geneesmiddelen beslaan 30 procent van de markt. Maar ook omwonenden kunnen voortaan bij de ziekenhuiswinkel terecht.

De ziekenhuizen eisen wel dat minister Borst afziet van haar plan om de in de polikliniek voorgeschreven medicijnen onder het ziekenhuisbudget te brengen. Zij vinden dat onverantwoord. Want ook hun plan garandeert niet dat de explosieve stijging van de uitgaven beteugeld wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden