Ziekenhuizen starten WOB-procedure vanwege bezuinigingen van Klink

amsterdam Ziekenhuizen doen een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om minister Klink van Volksgezondheid te dwingen de bezuiniging van 549 miljoen euro op het budget van volgend jaar te onderbouwen....

De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen zegt tevergeefs bij het ministerie te hebben gevraagd om onderbouwing van de cijfers. Vandaar dat besloten is een WOB-procedure in gang te zetten. De gegevens zouden daarmee binnen vier weken op tafel moeten liggen.

Volgens woordvoerster Lara ten Bosch van de NVZ is haast geboden omdat ziekenhuizen zich moeten kunnen voorbereiden op de nieuwe bezuinigingen. Minister Klink kondigde eind juni aan 1,4 miljard euro te willen bezuinigen op de zorg, waaronder 549 miljoen euro op het budget van de ziekenhuizen. De ziekenhuizen zouden volgens Klink in 2009 het budget met dit bedrag hebben overschreden en daarom wil hij de teveel betaalde miljoenen in 2011 terughalen.

De korting komt bovenop een al eerder aangekondigde doelmatigheidskorting van 150 miljoen. In totaal zouden de ziekenhuizen volgend jaar 5 procent aan omzet moeten inleveren. Dit zou volgens de NVZ grote consequenties kunnen hebben voor de kwaliteit van de zorg, de werkgelegenheid en de toch al wankele financiële posities van ziekenhuizen.

De ziekenhuizen willen dat Klink zichtbaar maakt dat er inderdaad sprake is geweest van een budgetoverschrijding. Mocht dit het geval zijn, dan vinden de ziekenhuizen bovendien dat niet zij verantwoordelijk zijn, maar de zorgverzekeraars. Die hebben immers de zorg bij de ziekenhuizen ingekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden