Ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHÊE

DEN HAAG - Na jarenlange discussie zetten kabinet en Tweede Kamer het licht op groen in een politiek beladen dossier: ziekenhuizen mogen winst gaan maken en di euitkeren aan investeerders, zoals pensioenfondsen.

De regeringspartijen VVD en PvdA, gesteund door D66, hebben het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen.

Schippers (VVD) moet wel de Eerste Kamer vrezen, want daar komt zij nog zetels tekort. Het winstprincipe voor ziekenhuizen is omstreden en veroorzaakt al jaren diepe ideologische conflicten. VVD en D66 zijn van oudsher voor. Zij menen dat banken te terughoudend zijn met de geldverschaffing aan ziekenhuizen en zoeken naar manieren om meer privaat geld naar de zorgsector te lokken.

Schippers denkt dat ziekenhuizen voor bijvoorbeeld pensioenfondsen een aantrekkelijke investering kunnen zijn. De bewindsvrouw is overtuigd dat de kwaliteit van de zorg toeneemt als het investeringsklimaat gunstiger wordt. Die 'kwaliteit van de zorg' is ook een van de vereisten die gelden voordat na jaren winst mag worden uitbetaald.

De SP staat aan de andere kant en is principieel tegen. 'De zorg is geen markt', aldus het Tweede Kamerlid Renske Leijten. Zij verwacht dat de kwaliteit van de zorg juist zal afnemen. Ziekenhuizen waarin investeerders geld hebben gestoken, zullen zich volgens haar toeleggen op omzet en winst. Patiënten aan wie weinig kan worden verdiend, zullen niet worden geholpen. Maar patiënten die een dure behandeling nodig hebben, juist wel.

Leijten signaleert dat ziekenhuizen nu al geld oppotten om reserves te hebben en daarmee te voldoen aan een eis van Schippers om private investeerders aan te trekken. 'Door die eis is er straks bijvoorbeeld geen geld voor een sociaal plan als dat onverhoopt nodig is', aldus het SP-Kamerlid.

Tussen SP en VVD in staan PvdA, CDA en PVV, die vooral opvallen omdat ze de afgelopen jaren hebben geschipperd met hun standpunt. Hun mening is vooral afhankelijk van de politieke akkoorden waar zij toevallig wel of niet aan zijn gebonden. Tijdens het kabinet-Balkenende IV van CDA, PvdA en ChristenUnie was het CDA voor het plan.

Toenmalig minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid mocht van de PvdA echter geen wetsvoorstel indienen.

Zijn opvolger Schippers diende haar wetsvoorstel in februari 2012 in. Toen regeerde de VVD nog met CDA en PVV. In de kabinetsformatie gingen PVV en CDA akkoord met het plan. De PvdA was toen nog steeds fel tegen. Sinds de indiening is het voorstel overigens wel aangepast.

Nu is de PvdA op basis van een afspraak in het regeerakkoord met de VVD vóór het plan. PVV en CDA zijn nu uitgesproken tegen. Of de CDA-fractie in de Eerste Kamer meegaat in dat verzet, is de vraag. Een enkele CDA-senator heeft al laten weten voor te zijn. Het CDA is nodig om het kabinet in de senaat aan een meerderheid te helpen.

Schippers beklemtoonde donderdag dat investeren in ziekenhuizen niet zomaar voor iedereen mogelijk wordt. Buitenlandse investeringsmaatschappijen worden bijvoorbeeld buitengesloten.

Het gaat ook alleen om langetermijninvesteringen, die pas na jaren en onder 'strenge voorwaarden' rendement mogen opleveren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden