Ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren

Het kabinet zet de deuren van de ziekenhuizen open voor private investeerders. Pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen of buitenlandse zorgbedrijven kunnen voortaan de winst opstrijken die zij met hun investeringen in Nederlandse ziekenhuizen of klinieken boeken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Nu is dat nog verboden. Minister Schippers van Volksgezondheid heft dat verbod in 2013 op en hoopt zo een nieuwe geldstroom voor de zorg aan te boren.

Schippers stuurt vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Zij denkt dat 'noodzakelijke zorginnovaties' sneller van de grond komen door de bemoeienis en de investeringen van private investeerders. 'Verschaffers van privaat kapitaal hebben een belang bij een goede en doelmatige bedrijfsvoering', aldus de minister woensdag. 'Door het uitblinken van 'hun' ziekenhuis op kwaliteit en dienstverlening kan het meer patiënten naar zich toe trekken. Dit levert zowel voor de patiënt als de private investeerder voordelen op in betere kwaliteit van zorg tegen een lagere prijs.'

Voor ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is het nu lastig om privaat kapitaal in de vorm van risicodragend vermogen aan te trekken. Voor medisch-specialistische zorg geldt een verbod op winstoogmerk en daarmee feitelijk ook op winstuitkering. Ziekenhuizen en klinieken hebben daardoor over het algemeen bijzonder weinig in kas en zijn in hoge mate aangewezen op vreemd vermogen en afhankelijk van leningen van banken om hun bezittingen te financieren. Schippers wil die afhankelijkheid doorbreken.

Alleen voor de acht academische ziekenhuizen, die onderzoek doen, blijft het verbod op het uitkeren van winst bestaan. Aan de andere ziekenhuizen worden voorwaarden gesteld, om al te grote risico's te voorkomen. Schippers wil geen durfinvesteerders aantrekken of anderen die alleen uit zijn op zoveel mogelijk winst in korte tijd. Daarom mag winstuitkering pas plaatsvinden na minimaal drie jaar investeren. Iedere investeerder moet bovendien een toets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg doorstaan en over voldoende reserves beschikken.

Het plan staat al in het regeerakkoord en past in het streven van het kabinet om de zorg te transformeren tot vrije markt. Het aantrekken van nieuwe investeerders is echter omstreden. De vorige minister, CDA'er Ab Klink, zag veel bezwaren en was bang dat via winstuitkeringen geld zou weglekken uit de zorg. Ook een meerderheid in Kamer keerde zich in 2008 nog tegen dit plan. Tegenstanders vrezen onbedoelde effecten, zoals schaalvergroting en exorbitante beloningen van bestuurders die veel winst weten te maken. Ook zouden ziekenhuizen in de verleiding kunnen komen om zich vooral te richten op lucratieve ingrepen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden