Ziekenhuizen gedwongen tot stopzetten artsenopleidingen

Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds 2004 acht artsenopleidingen acuut moeten stopzetten, omdat die na visitaties niet aan de wettelijke vereisten bleken te voldoen....

ANP

NRC Handelsblad heeft de brieven geanonimiseerd van de MSRC gekregen en hierover zaterdag gepubliceerd. Uit de brieven blijkt dat 77 ziekenhuizen te horen kregen dat zij enkel onder tijdelijke en strikte voorwaarden artsen mochten opleiden. Dit komt volgens de krant mede door onenigheid tussen medisch specialisten, een intimiderende sfeer voor de artsen in opleiding en onvoldoende supervisie.

Tevens keurde de MSRC sinds 2004 zeventien keer de aanvraag voor een geheel nieuwe opleiding af. Volgens de krant spreekt de commissie in de brieven over ‘een ernstig tekortschietend opleidingsklimaat’, ‘spanning tussen opleider en vervangend opleider’ en ‘een volstrekt onvoldoende functioneren van de opleidingsgroep’.

De MSRC draagt zorg voor de erkenning en registratie van medisch specialisten. Ook houdt het orgaan toezicht op opleidingen. In Nederland leiden 140 zorginstellingen artsen op in 27 specialismen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden