Ziekenhuizen gaan massaal actie voeren

In zeker zestig Nederlandse ziekenhuizen zullen woensdag geen operaties worden uitgevoerd omdat het ziekenhuispersoneel in staking gaat. In veel andere ziekenhuizen zal een zogeheten zondagdienst worden gedraaid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met het stilleggen van de operatiekamers verharden de bonden de acties voor een nieuwe CAO. Met de hardere acties willen de bonden ook de patiënten duidelijk maken dat 'bij het uitblijven van een goede CAO de gezondheidszorg nog minder aantrekkelijk wordt voor nieuwe werknemers'.

Minister Borst van Volksgezondheid heeft de werknemers in de zorg uitgenodigd voor een gesprek aanstaande woensdag over de arbeidssituatie van het zorgpersoneel en over de werkdruk in die sector. Volgens een woordvoerder van het ministerie zullen de vakbonden op het aanbod ingaan. Hij benadrukte dat het overleg niet zal gaan over de nieuwe CAO in de zorgsector. 'Dat is een zaak tussen de werkgevers en de werknemers.'

Een gesprek tussen de vakbonden en de Nederlandse Zorgfederatie (NZf) over de zorg-CAO werd maandag al na twintig minuten afgebroken. Volgens de bonden weigerde de NZf nadere uitleg te geven over de cijfers. Die moeten uitsluitsel geven over de mogelijkheden tot loonsverhoging. Het gesprek was bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de situatie. De bonden zijn woedend over de houding van de federatie, die de werkgevers in de zorg vertegenwoordigt.

'Wij begrijpen niets van de werkgevers. Zij wijzigen keer op keer hun beleid. Aan de ene kant willen ze de grootst mogelijke onderhandelingsvrijheid, maar tegelijkertijd leggen ze alles bij het kabinet neer', zegt A. Wirtz, CAO-onderhandelaar namens de gezamenlijke bonden.

Wirtz had 'geen zin' om maandagochtend naar het verhaal van de werkgeverskoepel te luisteren. 'De ene dag zeggen ze dit, de volgende dag weer wat anders. Volgens mij begrijpen de leden van de NZf hun eigen bestuur niet meer.'

Vorige week meldde de NZf dat er niet onderhandeld kan worden over loonsverhoging zolang het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt. De NZf en het kabinet hebben dit conflict voorgelegd aan een arbitragecommissie, de commissie-Van Voorden. Tot die tijd weigert de NZf de bonden inzage te geven in de cijfers.

Wirtz vindt dat de NZf met de bonden moet gaan onderhandelen. 'Dan kunnen we vaststellen of er niet genoeg geld is', aldus de vakbondsman. Ook de grote politieke partijen willen dat de werkgevers gaan onderhandelen.

De verwachting is dat de Commissie-Van Voorden op z'n vroegst over drie weken uitspraak zal doen. De commissie buigt zich over de vraag of het kabinet volgens de geldende regels de ruimte voor 1998 heeft vastgesteld, en kijkt of de geboden ruimte voor 1998 en 1999 voldoende is voor een marktconforme CAO, die ook de problemen met de werkdruk kan verzachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden