NIEUWS

Ziekenhuispersoneel onder 60 vanaf volgende week alsnog versneld gevaccineerd

Ziekenhuismedewerkers krijgen volgende week een eerste prik met het Pfizer-vaccin. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdagavond bekend. Het gaat om 35 duizend medewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met patiënten.

Haro Kraak
Een dosis van het Pfizer-vaccin. Ziekenhuismedewerkers krijgen volgende week een eerste prik met dit vaccin, nadat toediening van andere vaccins tijdelijk stopgezet is. Beeld AFP
Een dosis van het Pfizer-vaccin. Ziekenhuismedewerkers krijgen volgende week een eerste prik met dit vaccin, nadat toediening van andere vaccins tijdelijk stopgezet is.Beeld AFP

Aanvankelijk zouden de medewerkers deze week al een Janssen-vaccin krijgen. Maar door de prikstop met dat vaccin ging dat niet door. Nu is toch besloten om het ziekenhuispersoneel het Pfizer-vaccin te geven, indien de tijdelijke stop met Janssen-vaccin aan blijft houden. Een tweede prik volgt dan twee weken later. Doorslaggevend is de hoge druk in de ziekenhuizen. Meer ziekteverzuim onder het zorgpersoneel zou desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) doet op dit moment onderzoek naar eventuele bijwerkingen van het Janssen-vaccin, na meldingen ervan in de Verenigde Staten, waar al geprikt wordt met Janssen. In zeer zeldzame gevallen kunnen er ongewone bloedstollingen ontstaan, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Vaccinproducent Janssen heeft Nederland en andere Europese landen deze week verzocht om de geleverde vaccins nog niet in te zetten.

Tot het onderzoek is afgerond wordt er niet geprikt met het Janssen-vaccin. Een uitspraak van het EMA wordt komende week verwacht. Daarna volgt waarschijnlijk een spoedadvies van de Gezondheidsraad.

Nederland heeft al ongeveer 80 duizend doses van het Janssen-vaccin geleverd gekregen. Voordeel van dit vaccin is dat één prik voldoende is, in tegenstelling tot de vaccins van Moderna, Pfizer en AstraZeneca. De geleverde doses blijven voorlopig beschikbaar in de opslaglocatie.

Begin dit jaar gingen 40 duizend vaccins naar de medewerkers in de directe coronazorg. Twee weken geleden zijn er opnieuw bijna 40 duizend AstraZeneca-vaccins uitgereden naar de ziekenhuizen voor een aanvullende vaccinatieronde onder het directe covid-personeel. Die laatste leveringen kunnen worden gebruikt voor de 60-plussers onder het ziekenhuispersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden