Ziekenhuispersoneel gaat mogelijk staken

De vijf vakbonden in de gezondheidszorg onderzoeken hoe groot de bereidheid onder hun leden is om actie te voeren voor betere werkomstandigheden in de ziekenhuizen....

Van onze verslaggeefster

Dat hebben de bonden maandag gezamenlijk bekendgemaakt. De bonden inventariseren volgende week bij hun leden hoe groot de steun is voor stakingen, opnamestops, werkonderbrekingen of het draaien van zondagsdiensten.

Op 24 april beslissen de kaderleden definitief of de acties doorgaan. Op die datum zal dan ook een ultimatum aan de ziekenhuisdirecties volgen.

De actiedreiging volgt op het stuklopen van de CAO-onderhandelingen afgelopen donderdag. Ziekenhuisdirecties en werknemers werden het niet eens over het looneisen en over de invoering van een langere werkweek.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil de 36-urige werkweek met twee uur verlengen in ruil voor een dertiende maand. De bonden eisen een dertiende maand zonder verzwaring van de werkweek.

'De werkdruk is al veel te hoog', zegt A. Pastoors van de vakbond Abvakabo FNV. 'Het moet juist weer aantrekkelijk worden om in een ziekenhuis te werken.'

De bonden eisen een loonsverhoging van 4 procent, verbetering van de positie van leerling-verpleegkundigen, een betere doorstroommogelijkheid naar andere functies en meer kinderopvang. De bond voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU91, eist daarnaast een ophoging van de schalen met 10 tot 15 procent.

De NVZ is bereid tot een loonstijging van 4 procent, waarvan 0,5 procent 'decentraal moet worden ingevuld'. Juist met die laatste kanttekening hebben de vakbonden echter grote moeite.

'Dat is vaag en onzeker', zegt Pastoors van Abvakabo FNV. 'Bovendien vergeten de directies erbij te zeggen dat ze het uurloon met 5 procent willen verlagen, want dat is de consequentie als mensen voor hetzelfde geld twee uur langer per week moeten werken.'

Het argument van de werkgevers, dat ziekenhuispersoneel bij een kortere werkweek gaat bijverdienen via uitzendbureau's, geldt volgens Pastoors 'maar voor een heel klein percentage'.

De CAO voor de ziekenhuizen heeft betrekking op zo'n 170 duizend werknemers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden