Ziekenhuisdeuren zijn complexe toegangssystemen

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: Ziekenhuisdeuren.

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn zoontje bleek erin geslaagd bij zijn kinderdagverblijf alle rondwarende virussen van de grond te graaien, en die cocktail was op zijn longen geslagen. Dus we liepen de deur bij het ziekenhuis plat, en we waren niet de enigen. We kwamen een dubbele deur tegen waarbij het rechterdeel van je af draait en het linker naar je toe. Daardoor kunnen twee medewerkers met een bed voor zich elkaar passeren zonder achteruit te hoeven voor een openende deur. Op de linkerdeur hing een briefje: 'Deze deur draait naar u toe!' Oeps.

De deur van de kinderafdeling was voorzien van grote stickers die 'niet open duwen' leken te betekenen. Je moest aanbellen, en als je kind was opgenomen, kreeg je een toegangspasje. Dit om te voorkomen dat er een zuigeling verdween of een kleuter wegliep. Om de afdeling te verlaten, moest je het pasje voor een zwart doosje op heuphoogte houden.

Voor bezoekers zat er daarnaast een groen kastje met een 'exit'-symbool. Met daaronder een briefje: 'SVP deze knop niet gebruiken om de deur te openen. Deze knop is alleen voor NOOD.' Bij nadere inspectie zat er een plaatje op de deur: 'Druk op de knop met het groene handje'. Die een meter boven de paslezer en noodknop zat. Want ja, kinderafdeling, dus die knop moest buiten bereik van kinderhandjes.

Dit soort ziekenhuisdeuren ziet er uit als deuren, maar het zijn in feite complexe toegangssystemen opgebouwd uit onderdelen van verschillende leveranciers, waarvan de functie en plaatsing niet op elkaar zijn afgestemd. Bij elkaar krijg je dan een onduidelijk kermis aan onderdelen en knoppen. Het is niet ontworpen maar ontstaan, en dus verschijnen er briefjes.

Om te zorgen dat complexe systemen goed en duidelijk werken, maak je een functieanalyse: welke functies moet een systeem vervullen, hoe kunnen ze worden geactiveerd, en hoe krijgen gebruikers daarover feedback. Anders krijg je ongelukken. Letterlijk. Bij een van de deuren waarvan het linkerdeel naar je toe draait, was het glas vervangen door een houten plaat. En nu kan je denken: 'je bent in elk geval al in het ziekenhuis', maar elke arts kan je zeggen dat voorkomen beter is dan genezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden