Cijfers bij het nieuws

Ziekenhuiscijfers stijgen nu (nog) vooral op verpleegafdeling, meeste patiënten uit IJsselland en Zuid-Holland-Zuid

De Nederlandse ziekenhuiscijfers lopen in hoog tempo op. Op dit moment vooral op verpleegafdelingen, maar een snellere stijging van het aantal ic-patiënten lijkt een kwestie van tijd. De regio’s IJsselland en Zuid-Holland-Zuid zijn de laatste weken het hardst getroffen.

Verplegend personeel op de corona-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld ANP
Verplegend personeel op de corona-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld ANP

Corona-toestroom op verpleegafdeling stijgt hard, ic volgt waarschijnlijk later

De drukte in het ziekenhuis blijft snel toenemen. Donderdag steeg het aantal patiënten naar 944. Er werden 168 nieuwe opnamen gemeld, het hoogste dagaantal sinds half mei.

De snelle stijging vindt vooralsnog bijna alleen plaats op reguliere verpleegafdelingen. De dagelijkse toestroom is daar in een week tijd gegroeid van gemiddeld 68 naar gemiddeld 110 patiënten per dag. Op de ic lijkt het groeitempo af te nemen, het aantal dagelijkse opnamen steeg van 16 naar 17.

Ook de bezettingscijfers (nieuwe opnamen minus ontslagen) lopen sneller op voor reguliere verpleegafdelingen dan voor de ic, waar nu 203 coronapatiënten liggen. De veranderende verhouding tussen het aantal ic- en klinische patiënten komt waarschijnlijk doordat patiënten vaak eerst op een verpleegafdeling liggen voordat zij naar de ic gaan, aldus een LCPS-woordvoerder. Het LCPS verwacht dan ook dat het aantal ic-patiënten nog gaat toenemen.

De meeste patiënten in de ziekenhuizen komen uit IJsselland en Zuid-Holland-Zuid

De meeste nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis komen uit de veiligheidsregio’s IJsselland en Zuid-Holland-Zuid. In beide regio’s zijn van 11 tot 24 oktober zo’n 11 personen per 100 duizend inwoners opgenomen vanwege covid-19. Het landelijk gemiddelde ligt op 5,6. Hoewel de overheid bij het bepalen van risiconiveau’s geen onderscheid meer maakt tussen regio’s, behoort het treffen van regionale maatregelen nog wel tot de mogelijkheden van het kabinet. In IJsselland zijn vooral de gemeenten Staphorst en Zwartewaterland zwaar getroffen. In het 17 duizend inwoners tellende Staphorst zijn tussen 11 en 24 oktober 18 inwoners opgenomen, evenveel als in Utrecht. In Zuid-Holland-Zuid komen de opnamen uit verschillende gemeenten rond Dordrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden