Ziekenhuisbacterie rukt steeds verder op

De slecht bestrijdbare ziekenhuisbacterie rukt op in de wereld, waarschuwen microbiologen in The Lancet. Ook in Nederland, waar de besmetting met die hardnekkige MRSA-bacterie klein is vergeleken met andere landen....

De afgelopen decennia is het aantal besmettingen met de MRSA-bacterie sterk toegenomen. Mogelijk 53 miljoen mensen zijn met die bacterie besmet, schat Hajo Grundmann van het Centrum voor Infectieziekten van het gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven.

De MRSA-bacterie is een hardnekkig type stafylokok die niet reageert op de meest gangbare antibiotica. Die resistentie van stafylokokken is in de loop der jaren ontstaan. Ze is vermoedelijk terug te voeren op genetische aanpassingen van de bacterie.

Die evolutionaire veranderingen worden ingegeven door overdadig gebruik van antibiotica. De resistentie van de Staphylococcus aureus voor meticilline-achtige antibiotica (MRSA) vormt een bedreiging voor de volksgezondheid, schrijft Grundmann in het Britse wetenschapsblad The Lancet.

Over de hele wereld dragen twee miljard mensen die stafylokokken bij zich. Bij een klein deel daarvan gaat het om die resistente MRSA-stam. Op basis van Amerikaanse en Nederlandse data schat Grundmann dat er in de wereld mogelijk wel 53 miljoen MRSA-besmette mensen rondlopen.

De MRSA-bacterie werd eind 1959 voor het eerst aangetoond. Inmiddels is wereldwijd dertig procent van die rondwarende bacteriën geëvolueerd tot dat antibiotica resistente type: in Afrika, de VS en Australië.

In Nederland is dat nog geen 2 procent, zegt microbioloog Grundmann. Hij baseert zich op recente cijfers van het RIVM. Dat gaat uit van een MRSA-besmettingsgraad van nog geen 1 procent; een percentage dat geleidelijk iets toeneemt, blijkt uit RIVM-cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.