Ziekenhuis zweeg over missers arts

Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft de malversaties van neuroloog Jansen Steur bewust onder de pet gehouden uit angst voor reputatieschade voor het ziekenhuis.

Dit concludeert de commissie-Lemstra die de wanpraktijken in het Twentse ziekenhuis onderzocht. De commissie onder leiding van de Hengelose oud-burgemeester Wolter Lemstra is ingesteld door het MST zelf. Saillant is dat de oud-topman van de Inspectie, Herre Kingma, nu leiding geeft aan het ziekenhuis.

Jansen Steur werkte van 1992 tot 2005 in het MST in Enschede. Naderhand werd duidelijk dat hij tientallen verkeerde diagnoses stelde, verkeerde medicijnen voorschreef en zonder toestemming van patiënten meedeed aan wetenschappelijk onderzoek. Dossiers over patiënten hield hij niet of nauwelijks bij. De neuroloog werd uiteindelijk ontslagen omdat hij voor een eigen verslaving medicijnen stal uit het ziekenhuis, maar aan zijn disfunctioneren werd geen ruchtbaarheid gegeven. Vervolgens zette Jansen Steur zijn werkzaamheden voort in Duitsland. De zaak werd door een oud-patiënte aanhangig gemaakt.

Het rapport schetst een onthutsend beeld van gebrek aan bestuurlijke daadkracht en patiëntenzorg. De collega-neurologen, met wie Jansen Steur een slechte verstandhouding had, hebben zich volgens de commissie niet afgevraagd of het optreden van Jansen Steur gevolgen had voor patiënten. Maar toen de erkenning van het MST als opleidingsplaats voor neurologen in het geding was, werd zijn disfunctioneren vergoelijkt. Het bestuur van de medische staf heeft de verantwoordelijkheid voor de conflicten steeds bij de neurologen gelaten, en zich ook niet afgevraagd wat de gevolgen voor de zorg waren.

De raad van bestuur koos dezelfde opstelling. Zelfs toen die op de hoogte raakte van het feit dat Jansen slecht dossiers bijhield, een misdiagnose had gesteld en naar eigen zeggen vaker geneesmiddelen bestelde op basis van fictieve uitslagen van neuropsychologische testen. De klagende patiënte kreeg een schadevergoeding met zwijgplicht. ‘Dit handelen van het ziekenhuis is uiterst laakbaar en heeft de vrouw nodeloos onder druk gezet’, aldus het rapport.

Medicijndiefstal voor eigen gebruik was uiteindelijk de aanleiding voor de raad vanbestuur om Jansen Steur voor het blok te zetten. Hij moest zich voegen naar de afspraken met zijn collega’s of kon kiezen voor vervroegde pensionering. Hij koos voor het laatste. ‘De inspanningen van de RvB waren er vervolgens op gericht de affaire binnenskamers te houden om reputatieschade voor Jansen en voor het ziekenhuis te voorkomen’, schrijft de commissie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wist vanaf begin jaren negentig van het bestaan van slechte verhoudingen tussen de MST-neurologen, maar heeft de gevolgen voor de zorg niet onderzocht.

De commissie doet 14 aanbevelingen waarmee schandalen zoals dat in Enschede kunnen worden voorkomen. Ook moet nieuwe wetgeving mogelijk maken dat collega’s elkaars patiëntendossier beoordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.