Ziekenhuis, Qurei ontkennen dood Arafat

Het militaire hospitaal in Parijs waar Yasser Arafat is opgenomen en de Palestijnse premier Qurei ontkennen dat de Palestijnse leider donderdagmiddag is overleden. De Luxemburgse premier Juncker en verschillende media hadden dat gemeld...

Verschillende media, Franse en Israëlische, hadden dat aan het eind van de middag gemeld. De Luxemburgse premier Juncker zei eveneens dat Arafat is overleden, maar trok dat na de ontkenning door het Franse ziekenhuis weer in.

'Hij is niet gestorven', stelde generaal Estripeau, chef van de medische dienst van de Franse strijdkrachten. Volgens hem zal Arafat in Percy opgenomen blijven, waar hij woensdag naar de intensieve zorg was overgebracht: 'Zijn ziektebeeld is complexer geworden'.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Arafat 'half bij bewustzijn'. Dat zei het departement donderdag te hebben vernomen van de Franse autoriteiten.

Arafats belangrijkste adviseur Nabil Abu Rudeina verklaarde eerder donderdagmiddag dat zijn toestand kritiek is. Volgens een medische bron uit Parijs, waar de Palestijnse leider behandeld wordt, ligt de 75-jarige Arafat in coma en reageert hij niet op de behandeling die hij krijgt. Ook dat bericht werd tegengesproken door de Palestijnse premier Ahmed Qurei.

De artsen die de Palestijnse leider Yasser Arafat behandelen in het militair hospitaal Percy in Frankrijk, hebben donderdag een hersenscan gemaakt. Een Franse medische bron beschreef dat als 'een teken dat het erg slecht gaat'.

Eerder had de 75-jarige Arafat al onder meer een biopsie van het beenmerg en een endoscopie ondergaan. De resultaten van de onderzoeken zijn nog niet bekend.

Een naaste medewerker verklaarde donderdagochtend dat Arafat al enkele uren buiten bewustzijn was. 'President Arafat heeft drie keer zijn bewustzijn verloren, woensdag en in de nacht van woensdag op donderdag. Na de eerste twee keer herstelde hij weer, maar van de derde keer weten we het nog niet', aldus een van de zegslieden.

De Franse president Jacques Chirac heeft een kort bezoek gebracht aan Arafat. Volgens een Palestijnse bron heeft de zieke Palestijnse leider naar Chirac geglimlacht en diens hand vastgehouden.

De top van Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is op initiatief van de voormalige premier Mahmoud Abbas bijeengekomen voor spoedberaad.

In verband met de toestand van Arafat, zijn de Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook donderdag in staat van paraatheid gebracht. Dat hebben bronnen bij de Israëlische veiligheidsdiensten gemeld.

Israël nam de maatregel na een vergadering van minister van Defensie Shaul Mofaz met leiders van inlichtingendiensten in Tel Aviv. Legerleider Moshe Yaalon vergaderde met hoge officieren die verantwoordelijk zijn voor de Palestijnse gebieden.

Arafat wordt in Parijs behandeld wegens een bloedaandoening. Hij kampt met een tekort aan bloedplaatjes. Hij werd vorige week vanuit zijn woonplaats Ramallah overgevlogen naar Frankrijk voor behandeling. Artsen hebben inmiddels vastgesteld dat de Palestijnse president niet lijdt aan leukemie.

Wat hij wel mankeert is nog niet duidelijk. Volgens een naaste medewerker is de 75-jarige Arafat inwendig onderzocht, maar hebben enkele onderzoeken nog niets opgeleverd. Franse artsen zeiden eerder deze week dat Arafat aan de beterende hand was.

De Palestijnse leider heeft nog steeds geen opvolger benoemd. Waarnemers menen dat na zijn overlijden de strijd om zijn opvolging ontbrandt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden