Ziekenhuis ontsloeg neuroloog niet uit angst voor hoge kosten

De bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) hebben neuroloog Ernst Jansen Steur in 2003 niet ontslagen uit angst voor kostbare procedures. Ontslag zou zeker 2 miljoen hebben gekost, zei oud-bestuurder Tom Zijlstra dinsdag voor het tuchtcollege in Zwolle. De regeling die werd getroffen en waarvoor de instemming van justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg nodig was, kostte een paar ton.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

ZWOLLE - Het was nooit de bedoeling geweest de zaak in de doofpot te stoppen, zei Zijlstra, die de regeling trof. Maar de bestuurders hadden geen idee van de omvang van de zaak. Het ging om een verslaafde arts die stal uit de medicijnkast van het ziekenhuis en receptenbrieven van collega's had ontvreemd om aan de middelen te komen.

De zwijgplicht die de vakgroep uiteindelijk werd opgelegd om te voorkomen dat de goede naam van het ziekenhuis zou worden geschaad, kwam van de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur Ruud Ramaker. Zijlstra was daar niet voor geweest, vertelde hij. Hij trok desondanks niet aan de bel. Pas heel veel later, zei Zijlstra, werd duidelijk dat Jansen Steur meer op zijn kerfstok had, dat hij foute diagnosen had gesteld, patiënten ten onrechte ernstige ziekten had toegeschreven en hen zware medicijnen had laten slikken.

Zijlstra was naar het tuchtcollege gekomen om de aanklacht te weerleggen dat het ziekenhuis slechts oog had voor de eigen naam. Hij schetste een beeld van bestuurders die niet met elkaar door één deur konden. Ramaker liet zich gisteren niet zien, eerder liet hij ook bij onderzoekscommissies verstek gaan. Bestuurder Blijker, verantwoordelijk voor het afkopen en het vernietigen van het dossier in de eerste klacht, was niet opgeroepen.

Zijlstra wond er geen doekjes om dat hij Jansen Steur nooit had vertrouwd. Hij zon steeds op een kans hem aan de dijk te zetten, zei hij, nadat hij in 2001 als bestuurder was aangetreden. 'Ik voelde me nooit senang bij de figuur Jansen Steur, zonder dat ik precies wist waarom. Maar voordat er iets doordringt tot de raad van bestuur, moet er al iets heel ernstigs aan de hand zijn. Jansen Steurs collega's zeiden dat er niets mis was met de kwaliteit van zijn zorg, hoewel ze in de jaren ervoor wel hadden geklaagd.'

De vijf slachtoffers brachten ook Herre Kingma voor het tuchtcollege. Destijds was hij secretaris-generaal van de inspectie, in 2006 werd hij de bestuursvoorzitter van het MST. Hij zei nog verbaasd te zijn over het feit dat geen enkele arts in het ziekenhuis bij zijn aantreden met hem over Jansen Steur heeft gesproken. 'Helemaal niemand. Ook in claims kwam de naam Jansen Steur niet voor.' Pas in 2009 drong de zaak in volle omvang tot de buitenwereld en tot Kingma door. Hij stelde onderzoekscommissies in, hief de zwijgplicht op en ging op zoek naar slachtoffers.

Maar volgens letselspecialist Yme Drost werkte Kingma aanvankelijk mee aan de doofpot. Volgens een door hem opgeroepen getuige zou Kingma al in 2008 over minstens vijftien slachtoffers en claims hebben gesproken. Kingma zou hem onder druk hebben gezet een bepaalde vergoeding te accepteren. De getuige vond het bedrag te laag. De toenmalige secretaris van de raad van bestuur, aanwezig bij dat gesprek, zei zich niet te herinneren dat de getuige onder druk werd gezet noch dat Kingma had gesproken over aantallen slachtoffers. Een medewerker van het ziekenhuis verklaarde dat er vanaf 2006 al overzichten kwamen van de verzekeraars voor uitkering van claims. Volgens Kingma regelde een claimafhandelaar dat, niet het ziekenhuisbestuur.

De patiënten willen niets liever dan excuus van de bestuurders, zei een van hen. 'Misschien kunnen ze een keer zeggen: ik heb het niet goed gedaan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden