Ziekenhuis mag welgestelde patiënt in de watten leggen

Ziekenhuizen moeten de vrijheid krijgen luxe verpleging te bieden aan patiënten die dat kunnen betalen. Zij mogen daar zelf de prijs voor vaststellen....

Van onze verslaggever

Dit staat in een notitie die minister Borst van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor vrijwel alle behandelingen in de gezondheidszorg gelden sinds 1982 door de overheid vastgestelde tarieven. De minister wil daar nu een aantal uitzonderingen op maken, te beginnen met luxere vormen van zorg. Ziektekostenverzekeraars hanteren vanouds al verschillende klassen voor ziekenhuisverpleging. Ziekenhuizen hadden daar vroeger ook aparte kamers voor. Maar met het huidige tarievenstelsel werkt dat niet, omdat er te weinig verschil zit in de prijzen die ziekenhuizen voor eenvoudige of luxe verpleging mogen vragen. Daarom wordt bijvoorbeeld bij de toewijzing van een éénpersoonskamer aan een patiënt eerder gekeken naar de ernst van diens situatie, dan naar de klasse waarvoor hij is verzekerd.

De ziekenhuizen en verzekeraars zijn ingenomen met het plan van Borst. 'Het aantal welvarende burgers groeit nu eenmaal en ziekenhuizen willen daar graag op inspelen', zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Van Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van ziekenfondsen en particuliere verzekeraars, mag de minister nog wel meer tarieven loslaten. 'De verzekeraar zorgt er in zijn onderhandelingen met de instellingen en beroepsbeoefenaren dan wel voor dat de prijzen binnen de perken blijven', zegt een woordvoerder.

Minister Borst, die de notitie opstelde samen met betrokkenen uit de gezondheidszorg, vraagt zich overigens af of het hele tarievensysteem niet op de helling moet. De landelijke prijsafspraken zijn wellicht in strijd met de Europese regels voor vrije mededinging. Bovendien staan ze haaks op haar beleid meer onderlinge concurrentie te krijgen tussen verzekeraars en tussen zorginstellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden