Update

Ziekenhuis Heilbronn ontslaat Jansen Steur

De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur is ontslagen bij het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn waar hij werkte. Volgens een verklaring van het ziekenhuis heeft hij daar geen foute diagnoses gesteld in zijn functie als assistent-arts. De kliniek sluit 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' uit dat hij daar nieuwe slachtoffers heeft gemaakt.

De ingang van het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn. Beeld ANP
De ingang van het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn.Beeld ANP

Jansen Steur zou in zijn functie geen ingrepen hebben uitgevoerd en geen belangrijke therapieën hebben geleid, aldus het ziekenhuis. Nader onderzoek moet dat over enkele dagen kunnen bevestigen.

Volgens de kliniek had Jansen Steur de juiste papieren toen hij in 2011 solliciteerde in Heilbronn. Hij liet een artsenerkenning uit 2006 zien. Wie de juiste papieren heeft, wordt dan ook niet gescreend. 'Hoe realistisch is het dat iemand met zo'n verleden gaat solliciteren?', zo voert het ziekenhuis aan. De kliniek was niet op de hoogte van zijn Nederlandse strafvervolging en zijn verwijdering uit het BIG-register.

Foute diagnoses
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld. Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was. Verder zou hij valse recepten hebben uitgeschreven en geld hebben verduisterd. In 2003 dwong het MST hem om te vertrekken.

Vrijdag kwam naar buiten dat Jansen Steur desondanks nu in het Duitse Heilbronn werkte. Nederlandse politici en patiëntenverenigingen spraken daarover hun ongeloof uit. 'Dit is waanzinnig, schandalig', zo reageerde Wilna Wind, directeur van de NPCF, zaterdagmorgen. 'Deze man is blijkbaar compleet normloos.' Justitie in Almelo noemde de zaak tegen Jansen Steur eerder al de grootste medische strafzaak ooit in Nederland'.

Het CDA wil een spoeddebat over de kwestie.

Directeur Thomas Jendges van de SLK-Kliniken tijdens de persconferentie over het ontslag van de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur bij het ziekenhuis Klinikum Am Gesundbronnen in Heilbronn. Beeld ANP
Directeur Thomas Jendges van de SLK-Kliniken tijdens de persconferentie over het ontslag van de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur bij het ziekenhuis Klinikum Am Gesundbronnen in Heilbronn.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden