Ziekenhuis Emmen wist van medisch strafblad chirurg

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen wist wel degelijk dat chirurg Nick R. een medisch strafblad had.

Zelf zegt Rutgers niet op de hoogte te zijn geweest van de veroordeling. Hij werkte ten tijde van R.’s sollicitatie nog niet in het ziekenhuis.

Volgens Rutgers heeft het ziekenhuis destijds wel geprobeerd de antecedenten van de sollicitant na te trekken. De carrièremove was opvallend voor een 53-jarige specialist die alleen maar in Duitse ziekenhuizen had gewerkt. Dat gaf volgens Rutgers reden om de man na te trekken. De Duitsers lieten niets los en Nick R. werd aangenomen. Op dat moment was hij nog niet veroordeeld; dat gebeurde in 2005. Hij had een doek in de buik van een patiënt laten zitten. Die was aan de gevolgen daarvan overleden.

Opvallend veel sterfgevallen
In Emmen ontstond vorige maand commotie toen bleek dat opvallend veel patiënten overleden aan complicaties bij maagverkleiningen, procentueel vier keer meer dan normaal. Alle patiënten stierven aan naaldlekkages. De chirurg werd op non-actief gezet en het ziekenhuis stopte per direct met de maagverkleiningen. Later werd bekend dat de arts een medisch strafblad had. De directie van het ziekenhuis zei niet op de hoogte te zijn van de Duitse feiten en noemde ze ‘schokkend’. Maarten Rutgers kondigde toen aan te onderzoeken of anderen in het ziekenhuis wél van R.’s verleden op de hoogte waren. Dat blijkt nu dus het geval te zijn.

Het Scheper Ziekenhuis houdt momenteel een intern onderzoek naar de gang van zaken. Dat zal zo’n twee tot drie maanden duren. Nick R. is ondergedoken in Zuid-Duitsland.

Lotgenotensite
Nabestaanden van de overledenen en patiënten die complicaties opliepen en hun familieleden hebben een lotgenotensite opgezet om reacties te verzamelen. Die stromen binnen. Woordvoerder Alex de Haan, wiens vrouw complicaties kreeg na een maagverkleining in Emmen, vindt het schokkend dat het ziekenhuis wél op de hoogte was van het medisch strafblad van de chirurg. ‘Dat toont eens te meer aan hoe het ziekenhuis werkt.’

De Haan heeft geen goed woord over voor de gang van zaken – voor de complicaties zelf niet, maar ook niet voor de communicatie met de lotgenoten. Dat het ziekenhuis R.’s verleden kende, moest hij in de krant lezen. Hij heeft Rutgers een mail gestuurd waarin hij vraagt om een persoonlijk gesprek.

Weinig verwachtingen
Van het onderzoek verwacht hij weinig. ‘In die commissie zitten alleen maar medici. Maar de communicatie met de patiënten moet ook worden onderzocht. Daarom zouden er ook communicatiedeskundigen bij moeten. En als het ziekenhuis niets te verbergen heeft, dan kunnen de lotgenoten ook wel over de schouder meekijken. Dat ga ik zeker voorstellen.’

Wie willens en wetens iemand in dienst heeft met een strafblad, heeft iets uit te leggen, vindt De Haan. ‘Als ik iemand aanrijd, krijg ik straf. Als ik dat drie keer per jaar doe, wordt mijn rijbewijs ingenomen en dat is ook terecht. Maar hoe ver kan een arts gaan voor zijn rijbewijs wordt afgepakt? Schijnbaar heel ver.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden