Ziekenhuis Emmen stopt met maagverkleining

Het Scheper Ziekenhuis Emmen stopt definitief met maagverkleiningsoperaties. Het ziekenhuis heeft een brief gestuurd aan circa tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie.

Maagband- of maagverkleiningsoperaties (de zogeheten bariatrische chirurgie) worden uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht. Vanaf 2006 zijn enkele honderden patiënten met overgewicht in Emmen geopereerd. Het ziekenhuis schortte de operaties vorig jaar oktober op na zeven sterfgevallen van patiënten die onder behandeling stonden van chirurg Nick R.

Uit een extern onderzoek bleek dat de chirurg tijdens de operaties fouten had gemaakt. Zo bleek dat nietjes voor hechtingen niet goed waren aangebracht en dat er relatief veel gevallen van ‘naadlekkage’ waren. Ook de nazorg van de patiënten was niet goed. Nick R. is ontslagen en het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek naar hem begonnen.

Schadeclaims

Tegen het Scheper Ziekenhuis zijn enkele tientallen schadeclaims ingediend, waarvan letselschadespecialist Pals Groep er twintig in behandeling heeft. Volgens Bert Heida van de Pals Groep heeft het ziekenhuis inmiddels in twee zaken aansprakelijkheid erkend: in één geval kwam een man te overlijden, in het tweede geval is er blijvend sprake van arbeidsongeschiktheid. Heida zegt dat de gesprekken met de verzekeraar van het Emmer ziekenhuis ‘moeizaam’ verlopen. ‘Dat betekent dat we een deskundigenoordeel zullen aanvragen en in het uiterste geval gaan procederen.’ De hoogte van de schadeclaims varieert van enkele duizenden euro's tot, in een enkel geval, een ton.

Weer beginnen

Het ziekenhuis heeft overwogen weer te beginnen met maagoperaties, ook omdat een onafhankelijke onderzoekscommissie constateerde dat het ziekenhuis op zich over goede mogelijkheden beschikt om dat verantwoord te doen. Toch is besloten te stoppen. ‘Als je ermee doorgaat, wil je ook het hele spectrum van bariatrische ingrepen blijven aanbieden en uitvoeren. De vakgroep heeft uiteindelijk gemeend om dat niet meer te doen’, zegt de woordvoerster van het ziekenhuis.

Per 1 januari 2011 wordt de bariatrische zorg beëindigd. De patiënten worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in het land. Het Scheper Ziekenhuis bemiddelt daarbij.

Scheper Ziekenhuis (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden