Update

Ziekenhuis AMC erkent fouten in affaire-Tuitjenhorn

Ziekenhuis AMC heeft spijt van de manier waarop het huisarts Nico Tromp heeft behandeld in de affaire-Tuitjenhorn. Het Amsterdamse ziekenhuis had eerst contact op moeten nemen met Tromp, voordat zijn rol bij het overlijden van een terminale patiënt bij de inspectie werd gemeld.

Ook na de melding oefende de inspectie druk uit op het AMC om geen contact te zoeken met Tromp. Beeld anp

Dit blijkt uit een interne evaluatie van het ziekenhuis over de zaak-Tuitjenhorn. 'Huisarts Tromp had geïnformeerd moeten worden over de melding. Nu is dat niet gebeurd. Dat is volgens de raad van bestuur niet goed en niet collegiaal', aldus het ziekenhuis in een verklaring. 'Hierin zijn we tekort geschoten en dat is ons aan te rekenen', zegt bestuurder Maas-Jan Heineman.

Het AMC heeft excuses aangeboden aan weduwe Anneke Tromp en haar uitgenodigd voor een gesprek. Totnogtoe is zij daar niet op in gegaan.

Ook na de melding oefende de inspectie druk uit op het AMC om geen contact te zoeken met Tromp. Achteraf heeft het ziekenhuis er spijt van dat zij daar gehoor aan heeft gegeven.

Extreem hoge dosis morfine
Eind augustus overleed een terminale kankerpatiënt in Tuitjenhorn, nadat Nico Tromp hem een extreem hoge dosis morfine en dormicum had toegediend. Een aanwezige co-assistent vond het optreden van de huisarts zo buitensporig, dat ze de zaak meldde bij haar begeleider van het AMC. Het ziekenhuis stapte vervolgens naar de inspectie, zonder Tromp in te lichten.

De zaak werd direct doorgespeeld naar justitie, die huiszoeking deed en hem later aanklaagde voor moord. De inspectie zette de huisarts op non-actief. Er ontstond commotie toen in oktober bekend werd dat Nico Tromp zelfmoord had gepleegd. Critici verweten de inspectie, het OM en het AMC dat de huisarts door hun optreden tot wanhoop is gedreven.

'Ik heb wel gedacht: het is voor de huisarts een heel eenzame setting geweest dat hij niet door ons is gehoord', erkent bestuurder Heineman. Hij benadrukt dat het optreden van het ziekenhuis niet de enige stressfactor was voor Tromp. 'Je moet niet onderschatten wat het betekent als de inspectie op de stoep staat en het OM je gaat verhoren. Er is meer gebeurd dan het handelen van het AMC. Ik kan alleen maar hopen dat dat niet de druppel was die de emmer deed overlopen.'

Morgen in de Volkskrant: een interview met Maas Jan Heineman, lid van de raad van bestuur van het AMC

 
Ik heb wel gedacht: het is voor de huisarts een heel eenzame setting geweest dat hij niet door ons is gehoord
Bestuurder Maas-Jan Heineman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden