Ziekenfondsen rekenen extra hoge premies

Veel ziekenfondsverzekerden gaan vanaf 1 januari een aanzienlijk hogere premie betalen. Minister Borst van Volksgezondheid gaat uit van een 'rekenpremie' van 356 gulden per jaar (29,66 gulden per maand), maar de premies van grote zorgverzekeraars als Zilveren Kruis, Amicon en OZ liggen daar ver boven - respectievelijk 441, 432 en...

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dat de nominale premie zou stijgen was te verwachten, omdat deze in 1997 was verlaagd ter compensatie van de eigen bijdrage die toen in het ziekenfonds werd ingevoerd. Die bijdrage wordt op 1 januari 1999 geschrapt, dus gaat de premie weer omhoog.

De premiestijging is echter bij een aantal ziekenfondsen veel hoger dan wordt gerechtvaardigd door het wegvallen van de eigen bijdrage. Die bijdrage was maximaal tweehonderd gulden per jaar; voor 65-plussers en sommige uitkeringsgerechtigden gold een maximum van 100 gulden.

Maar de eigen bijdrage werd berekend voor het gezin; de nieuwe nominale ziekenfondspremie moet door alle gezinsleden worden betaald, met uitzondering van kinderen onder de 27 jaar.

Zo betaalde een bejaard echtpaar vorig jaar een nominale premie van 216 gulden per persoon. Gezamenlijk betaalden de echtelieden aan eigen bijdragen voor medische zorg maximaal 100 gulden. Vanaf 1 januari 1999 valt die eigen bijdrage weg, maar de nominale premie gaat omhoog naar 396 gulden per persoon, een lastenverzwaring van 180 gulden.

Daar komt nog bij dat het afschaffen van de zogeheten toegangsbijdrage voor de thuiszorg, van 55 gulden per jaar, op 1 januari een gat van circa 150 miljoen gulden slaat in het thuiszorgbudget.

Dat geld moet worden opgebracht door ziekenfondsverzekerden. De nominale premie is daartoe verhoogd met achttien gulden per jaar.

Particulier verzekerden hoeven echter niet mee te betalen aan de compensatie voor de thuiszorg, hoewel ook zij vanaf januari gevrijwaard zijn van de toegangsbijdrage.

Bij de Consumentenbond komen dagelijks tientallen klachten binnen over de ziektekostenpremies. De helft daarvan heeft betrekking op het ziekenfonds, de andere helft gaat over de sterk verhoogde particuliere premies. Bij het ziekenfonds is niet alleen de nominale premie omhooggegaan, maar ook de procentuele. Op die manier moeten de reserves van de fondsen worden aangevuld.

Ziekenfondsen kunnen zelf de hoogte van hun nominale premie vaststellen. Het Zuid-Hollandse fonds Zorg en Zekerheid blijft met 345 gulden per jaar nog onder de grens van Borst.

CZ zit met 357 gulden ongeveer op het niveau van de rekenpremie. Overigens is het beeld wisselend, zo blijkt uit een kleine rondgang.

Ziekenfondsverzekerden kunnen eenmaal per jaar overstappen naar een ander fonds, maar er geldt wel een opzegtermijn van twee maanden. De zorgverzekeraars informeren hun verzekerden pas rond de kerst over de nieuwe premies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden