Ziekenfonds verwijst naar concurrent

Het Haagse ziekenfonds Azivo heeft ruim vijfhonderd verzekerden die buiten de regio wonen, aangeraden een andere verzekeraar te zoeken, omdat hun huisartsen hogere tarieven vragen dan Azivo wil vergoeden....

Van onze verslaggeefster

Een huisarts die geen contract heeft met een ziekenfonds, krijgt hulp aan diens verzekerden niet vergoed. De verzekerde zou dan zelf zijn huisarts moeten betalen.

Ziekenfondsen hadden vroeger alleen verzekerden in hun eigen regio, maar mogen sinds een jaar of tien landelijk werken. Op die manier zouden ze met elkaar gaan concurreren en hulpverleners dwingen tegen lagere tarieven te werken, dacht de overheid.

Maar voor huisartsen met 'verre verzekerden' - patiënten die bij een fonds buiten de regio zijn verzekerd - betekende dat overheidsbeleid veel administratieve rompslomp. Daarom kregen ze sinds jaar en dag een extra vergoeding voor die verre verzekerden.

Die toeslag is onlangs afgeschaft. Veel huisartsen concentreren zich daarom nu op verzekerden in de eigen regio. Ze willen verre verzekerden alleen houden als het verre fonds daarvoor een contract sluit op dezelfde voorwaarden als de eigen, regionale verzekeraar.

In veel regio's liggen die tarieven echter hoger dan het Azivo-tarief. Avizo adviseerde 5500 verzekerden te vertrekken. Uiteindelijk bleek een aantal huisartsen toch bereid op Azivo's voorwaarden in te gaan, zodat 'slechts' 513 verzekerden daadwerkelijk een vertrek-advies hebben ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden