Ziekenfonds mag premie verhogen

Minister De Geus van Volksgezondheid vindt een extra verhoging met 10 procent van de vaste (nominale) ziekenfondspremie deze zomer 'ongewenst', maar weigert de verzekeraars tot de orde te roepen....

Deze week werd bekend dat diverse ziekenfondsen overwegen hun vaste, voor iedere klant gelijke premie per 1 juli of 1 augustus te verhogen. Gemiddeld gaat het om een premiestijging van tien procent, maar de precieze hoogte verschilt per ziekenfonds. Een verzekerde zal er maximaal vier euro per maand op achteruit gaan.

SP-Kamerlid Kant noemde de reactie van De Geus gisteren 'buitengewoon teleurstellend'. Zij voorziet een 'gigantische aanslag' op de koopkracht van de mensen met een laag inkomen. Samen met GroenLinks wil de SP dat de dreigende premiestijging ongedaan wordt gemaakt dan wel aan een maximum gebonden.

De Geus betitelde een dergelijk overheidsingrijpen als een 'paardenmiddel'. De minister wees erop dat zonder extra inkomsten een aantal ziekenfondsen in de rode cijfers belandt. De fondsen geven immers meer uit om de wachtlijsten weg te werken, terwijl de inkomsten uit in aandelen belegd vermogen teruglopen.

De ziekenfondsen zijn volgens de minister voorzichtig met hun premies sinds de verzekerden van fonds kunnen veranderen. In januari is dat op grote schaal gebeurd toen de premiestijging uiteenliep van ruim 60 tot 125 procent. De hoogste vaste premie bedraagt nu 390 euro per jaar per volwassene (Azivo, Den Haag), de laagste 239 euro (Anderzorg, Groningen).

'Een ziekenfonds dat niet alles doet om de premies te beheersen, heeft heel wat aan zijn verzekerden uit te leggen', aldus De Geus. Hij beloofde dat zijn ministerie erop zal toezien dat de overstap naar een ander ziekenfonds goed mogelijk blijft.

De minister zegde verder toe zo snel mogelijk de kortingen en bonussen voor apothekers aan te pakken. De rechter stak daar onlangs een stokje voor waardoor de uitgaven voor medicijnen 280 miljoen per jaar hoger uitvallen dan geraamd. Verlaging van de geneesmiddelenprijzen leidt tot minder uitgaven voor de fondsen, en daardoor tot lagere premies.

De beoogde regeringspartijen CDA, VVD en D66 steunden de minister in zijn opstelling. CDA-Kamerlid Buijs waarschuwde dat zonder premiestijging verschillende ziekenfondsen failliet gaan. 'Daarbij vallen die paar euro extra premie in het niet.' Volgens Wilders (VVD) zullen de verzekeraars zich 'wel drie keer achter de oren krabben' voor zij hun prijzen verhogen. 'Maar we leven niet in het socialistische Cuba: zorg moet betaald worden.' Voor toeslagen om koopkrachtverlies te beperken, is het volgens de coalitiepartijen nog te vroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden