Ziekenfonds draait op voor te hoge uitgaven

Vanaf volgend jaar moeten ziekenfondsen die meer uitgeven dan afgesproken zelf opdraaien voor de overschrijding. Minister Borst van Volksgezondheid wil de verzekeraars zo dwingen scherper te onderhandelen over de prijs die zorgverleners hun in rekening brengen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Thans krijgen de fondsen de budgetoverschrijding automatisch voor 75 procent vergoed uit de Algemene Kas van het ziekenfonds. Dat percentage wordt in drie jaar teruggebracht tot nul. Het kabinet praat vrijdag over dit voornemen van Borst. De ziekenfondsen hebben met het principe van dit plan geen moeite: vorig jaar al hebben ze zelf een dergelijk voorstel ingediend bij het ministerie van VWS.

Het ziekenfondsbudget wordt in 1996 gesplitst in een vast en een variabel deel. In het vaste deel zitten kosten die de verzekeraars niet kunnen beïnvloeden, zoals ziekenhuistarieven waarin hoge kapitaalslasten zijn doorberekend. Het vaste budgetdeel wordt volledig vergoed. Overschrijdingen van het variabele budget worden volgend jaar nog maar voor 50 procent vergoed, het jaar daarop voor 25 procent en in 1998 helemaal niet meer. In 1996 zal 60 procent van het ziekenfondsbudget vast zijn, maar dat percentage moet verder omlaag.

Volgend jaar worden onder meer de hulpmiddelen (kosten 1,3 miljard, waarop volgens het ministerie van VWS 300 miljoen valt te besparen door scherp over de prijs te onderhandelen) uit de AWBZ overgeheveld naar de gewone polissen van ziekenfonds en particuliere verzekering. Dat betekent voor de fondsen een prikkel om scherpe prijzen te bedingen bij de leveranciers. Nu gebeurt dat vaak niet, omdat de voordelen van lage prijzen niet bij de verzekeraar terechtkomen maar in de centrale kas van de AWBZ-verzekering.

In het voorstel dat het kabinet deze week bespreekt, wordt het eigen risico van 200 gulden, dat al in het regeerakkoord is aangekondigd, uitgewerkt. In beginsel komt er een wet die het eigen risico mogelijk maakt voor ziekenfondspatiënten èn particulier verzekerden.

Maar als de particuliere verzekeraars bereid zijn om vrijwillig dat eigen risico te vragen van hun verzekerden - en daar ziet het naar uit - geldt de wettelijke verplichting alleen voor de ziekenfondsen. Het kabinet heeft een voorkeur voor die laatste variant, omdat het opleggen van wettelijke regels aan particuliere verzekeraars waarschijnlijk niet mag volgens de Europese regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.