Zieke WAO'er 3 procent achteruit

Een alleenstaande WAO'er die vaak ziek is, gaat er dit jaar bijna 3 procent in inkomen op achteruit. Is hij ondanks zijn handicap gezond en heeft hij geen ziektekosten, dan blijft de schade beperkt tot een min van bijna 1 procent....

Dat blijkt uit berekeningen van het budgetvoorlichtingsbureau Nibud. Het Nibud rekende voor zes standaardhuishoudens de koopkrachtontwikkeling uit, rekening houdend met alle fiscale tegemoetkomingen en gemeentelijke bijstand.

Vanwege de no-claimkorting die op 1 januari bij het ziekenfonds is ingevoerd, ontstaan dit jaar grote koopkrachtverschillen tussen gezonde mensen en zij die vaak ziek zijn. Wie regelmatig ziektekosten maakt, verliest zijn no-claimkorting van 255 euro per jaar. Alleen het bezoek aan de huisarts is hiervan uitgezonderd.

Voor alleenstaande WAO'ers is het verschil tussen ziek en gezond volgens het Nibud het grootst: 2 procentpunt. Wie zijn volledige no-claim terugkrijgt, gaat er per maand 8 euro (0,8 procent) op achteruit. WAO'ers die hun no-claim verliezen, moeten het doen met 29 euro per maand minder (2,8 procent).

De gemiddelde Nederlander ('Jan Modaal') verliest 1,3 procent aan koopkracht, wat neerkomt op 23 euro per maand. Vergeleken bij de ramingen van het kabinet zijn de nieuwe cijfers fors negatiever. Volgens minister De Geus (Sociale Zaken) komt dat door de voorbeelden die het Nibud gebruikt. 'Naast de voorbeelden die het Nibud noemt, zijn er ook voorbeelden waarin de koopkracht vooruit gaat', meent de minister. Volgens De Geus is geen sprake van nieuwe feiten of inzichten, en is er dus geen aanleiding om het koopkrachtdebat te heropenen.

Iedereen gaat er in 2005 op achteruit. De lonen stijgen nauwelijks, en de belastingen en prijzen gaan wel omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden