Zieke kinderen steeds vaker in buitenlands ic-bed

Ernstig zieke kinderen worden steeds vaker naar Belgische en Duitse ziekenhuizen vervoerd, omdat er op Nederlandse intensive cares geen plek is....

Op de kinder-ic's in de acht academische ziekenhuizen werden tussen april 2000 en maart 2001 vanwege plaatsgebrek bijna duizend kinderen geweigerd. Dat aantal neemt snel toe: in 1999 was voor zevenhonderd kinderen geen plek. Prof. dr. Ph. Jorens, werkzaam op de ic van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, ziet sinds twee jaar het aantal Nederlandse kinderen op zijn afdeling fors stijgen.

Tientallen kinderen per jaar krijgt hij, sommigen zijn op vijf Nederlandse ic's geweigerd. Dr. A. de Jager van het Universitair Ziekenhuis Gent meldt dat jaarlijks 10 tot 20 procent van de duizend tot twaalfhonderd kinderen op de afdeling high en medium care uit Nederland komt.

Ook kinderarts dr. J. Ramet van het Academisch Ziekenhuis in Brussel wordt geconfronteerd met een stijgende hulpvraag uit Nederland. 'Het feit dat we kinderen krijgen aangeboden, terwijl we zo ver van Nederlandse ziekenhuizen zitten, zegt genoeg.' Op de ic van het academisch ziekenhuis in Keulen neemt het aantal jonge Nederlandse patiënten volgens een woordvoerder eveneens toe.

Transport van kinderen naar het buitenland is risicovol: hoe langer de reisduur, hoe groter de kans op complicaties onderweg. Het is volgens kinderartsen bizar dat verblijf op een buitenlandse ic wordt vergoed, terwijl de financiering van extra bedden in Nederland maar niet van de grond komt.

Minister Borst van Volksgezondheid heeft de verzekeraars al een jaar geleden toestemming gegeven om geld uit te geven voor 31 extra ic-plaatsen. Maar het geld van de verzekeraars is nooit bij de ziekenhuizen aangekomen, zegt prof. dr. F. van der Meché, bestuurslid van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam.

Verzekeraars bevestigen dat zij het geld pas kunnen uitgeven als het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) een tarief voor kinder-ic's heeft vastgesteld. Dat is echter nog altijd niet gebeurd. Volgens het CTG is voor het vaststellen van een tarief eerst een landelijk voorstel van de verzekeraars nodig en dat ontbreekt.

Van der Meché, voorzitter van de landelijke werkgroep perinatologie en kinder-intensive care, spreekt van een pingpongbeleid: iedereen wacht af, niemand voelt zich verantwoordelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden