Commentaar

'Zieke heeft geen boodschap aan conflicten'

De achterliggende reden van de crisis in het VUmc is het halfbakken optreden van het bestuur, schrijft Laura de Jong in het commentaar voor de Volkskrant.

OPINIE - Laura de Jong
null Beeld anp
Beeld anp

Nog geen drie maanden geleden leek alles weer pais en vree in het VU medisch centrum: de inspectie hief toen het verscherpt toezicht op. Maar niets is minder waar, blijkt nu. De problemen in het ooit zo gerenommeerde Amsterdamse ziekenhuis zijn in volle omvang terug.

Eind augustus traden twee van de drie bestuursleden terug nadat zij er anderhalf jaar lang niet in waren geslaagd een ruzie tussen medisch specialisten te beslechten. De nieuwe raad van bestuur had eigenlijk maar één opdracht: een radicaal andere koers varen dan het vorige bestuur. Daarin heeft hij gefaald. De angstcultuur is nog volop aanwezig en het vertrouwen is niet hersteld.

Het ziekenhuis heeft een structureel cultuurprobleem dat de patiëntveiligheid in gevaar brengt. Iemand die ziek is, heeft geen boodschap aan conflicten, die wil gewoon de best mogelijke behandeling. Het kan niet zo zijn dat een patiënt die niet krijgt wegens een machtsstrijd tussen ego's. In die zin is het goed dat patiënten voor longoperaties nu naar andere ziekenhuizen worden gestuurd.

Overgestapt
De acute aanleiding van de huidige crisis is het tekort aan opererende longchirurgen. Achterliggende reden is het halfbakken optreden van het bestuur. Nu een van de longchirurgen is overgestapt naar een ander ziekenhuis, omdat de spanningen hem te veel werden, valt de afdeling als een kaartenhuis in elkaar. Feitelijk is er nu nog één jonge longchirurg over om de gecompliceerde longoperaties uit te voeren. De reputatieschade is inmiddels zo groot dat je je kunt afvragen: wie wil daar nog werken?

Natuurlijk kan het in de praktijk soms moeilijk zijn om als bestuur het optreden en gedrag van individuele medisch specialisten te sturen, maar vast staat dat in de bestuurskamers de voortwoekerende crisis verkeerd is aangepakt. Noodzakelijke veranderingen zijn niet doorgevoerd waardoor het conflict kon blijven doorsudderen. Ook is het vreemd dat de raad van toezicht het weer op zijn beloop heeft gelaten. Zeker gezien het feit dat al eerder de vraag was gerezen of de voorzitter, oud-minister Cees Veerman, wel genoeg tijd vrijmaakt voor zijn functie bij het ziekenhuis.

Het valt te hopen dat er snel iemand opstaat die bij machte is het VUmc in oude glorie te herstellen.

Laura de Jong is opinieredacteur van Volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden