Zieke die baan verliest mag niet 'gestraft' worden met lagere WW-uitkering

Een werknemer die zijn of haar baan verliest na een periode van ziekte mag voor die ziekte niet 'gestraft' worden met een lagere WW-uitkering. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald. De CRvB is de hoogste rechter op het gebied van sociale zekerheid.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De CRvB deed woensdag uitspraak in een zaak die een vrouw tegen het UWV had aangespannen. De vrouw was lange tijd ziek en kreeg gedurende zeven maanden niet haar volledige loon uitgekeerd van haar werkgever. Bij ziekte is een werkgever namelijk niet wettelijk verplicht het volledige loon door te betalen, het minimum is 70 procent van het salaris. Toen de vrouw een half jaar na haar herstel haar baan verloor en haar WW-uitkering berekend moest worden, viel die lager uit omdat ze voor haar ontslag een tijdlang minder verdiende. Het UWV berekent de werkloosheidsuitkering namelijk op basis van het totale loon dat ze in het laatste jaar voor haar ontslag verdiende. Was ze niet langdurig ziek geweest voordat ze haar baan verloor, dan had ze een hogere WW-uitkering gekregen.

Volgens de CRvB heeft het UWV ten onrechte de WW-uitkering verlaagd. Het UWV moet nu het verdiende loon van de vrouw opnieuw berekenen, op basis van het loon dat ze voor haar ziekte verdiende.

Met de uitspraak herstelt de CRvB een fout in de regelgeving, die in 2015 ontstond bij een aanpassing van de berekening van de WW-uitkering. Van die fout waren zieke werknemers de dupe. Volgens de CRvB vielen zij soms onterecht terug op een inkomen van 49 procent van het loon dat ze ontvingen voordat ze ziek waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden