Ziek personeel wordt al lang door verzekeraar bediend

Steeds meer werknemers krijgen bij ziekte te maken met de verzekeraar van de baas, niet met het UWV. Dat maakt de WAO goedkoper, precies zoals het kabinet wil....

Gijs Herderscheê

Voor tienduizenden werknemers regelt de werkgever de WAO. En met succes. Het risico om in de WAO te komen ligt in deze bedrijven lager dan bij bedrijven die de uitvoering aan het UWV overlaten.

Het aantal bedrijven dat een contract over de WAO sluit met een verzekeraar stijgt dit jaar explosief. Inmiddels regelt eenvijfde van de werkgevers de WAO zelf, via een commerciële verzekeraar. Hoeveel werknemers in totaal bij deze bedrijven werken, is niet bekend.

Het gaat vooral om kleine bedrijven, ruim 70 duizend bedrijven met 25 of minder werknemers. Daarnaast zijn er nog eens 1314 grote bedrijven die de WAO zelf regelen. Om de gedachten te bepalen: als alle kleine bedrijven 25 werknemers in dienst hebben gaat het om 1,75 miljoen werknemers.

Deze werknemers krijgen, net als andere werknemers, tijdens de eerste twee jaar ziekte te maken met een arbodienst en reïntegratiebedrijf. Die proberen de werkplek aan te passen, en hun terugkeer naar eigen of ander werk te bevorderen.

Lukt dat niet, dan volgt de WAO-keuring. Die keuring wordt wel uitgevoerd door het UWV, de nationale WAO-uitvoerder.

De werknemer die daarna WAO van het UWV ontvangt, heeft vaak te maken met wisselende contactpersonen, dossieroverdracht en alle gevolgen van dien. De eerste twee jaar probeert een reïntegratiebedrijf hem in opdracht van zijn werkgever uit de WAO te houden. Als dat niet lukt, en hij wel in de WAO komt, verwijst het UWV hem door naar een reïntegratiebedrijf dat alleen betaald krijgt als het werk vindt.

Bij de bedrijven die de WAO zelf doen, neemt de verzekeraar na de keuring opnieuw het heft in handen. De verzekeraar blijft proberen de werknemer weer aan het werk te krijgen om de financiële schade te beperken.

Deze contacten worden dus voortgezet, tot het UWV na zeven jaar arbeidsongeschiktheid - twee jaar ziekteuitkering plus vijf jaar WAO - uitbetaling van de WAO-uitkering overneemt.

Het enthousiasme van werkgevers om de WAO zelf te regelen ligt echter niet aan de geweldige resultaten van verzekeraars. Per 1 juli kregen 58 duizend bedrijven toestemming de WAO zelf te regelen. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dat er nog maar acht. Het enthousiasme wordt veroorzaakt door de vermindering van de kosten; voor bedrijven die geen of weinig werknemers in de WAO zien verdwijnen, is het daardoor aantrekkelijk de WAO zelf te regelen.

Daarmee wordt na zes jaar bereikt, wat met de regeling werd beoogd. Sinds 1998 mogen bedrijven de WAO zelf regelen. Aanvankelijk was de animo gering omdat er strenge financiële eisen werden gesteld. Zo moest een bedrijf vanaf de eerste dag alle uitkeringen garanderen voor het geval op die dag ineens alle werknemers arbeidsongeschikt zouden worden. De eisen zijn nog steeds zo streng, maar blijkbaar weten verzekeraars er beter op in te spelen.

De eisen zijn vergelijkbaar de normen die het kabinet aan verzekeraars stelt die per 2006 de WAO willen uitvoeren. Om verzekeraars die mogelijkheid te geven, wil het kabinet de premies van het UWV verhogen. Terwijl via de huidige regeling hetzelfde wordt bereikt: privatisering van de uitvoering van de WAO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden