NieuwsVeetransport

Ziek exportvee bij de grens niet altijd opgemerkt door inspecteurs NVWA

Ziek en verzwakt exportvee ontsnapt aan de grens nog weleens aan de aandacht van Nederlandse voedselinspecteurs. Tientallen dieren die als gezond werden doorgelaten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), bleken er volgens buitenlandse autoriteiten vanwege abcessen en kreupelheid zo slecht aan toe dat ze ongeschikt werden bevonden voor consumptie.

Varken met abces onder de buik. Beeld Animal Rights

Dit blijkt uit gegevens die Animal Rights en RTL Nieuws hebben verkregen bij Belgische en Duitse instanties. Over een periode van een jaar zou het naar beide landen gaan om zeker 25 transporten met onopgemerkte zieke dieren, terwijl dit verboden is.

Nederland exporteert jaarlijks voor meer dan een miljard euro aan levende dieren naar Duitsland en België, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat met name om biggen en slachtvarkens – die dan ook als enige op de vrijgegeven beelden van Animal Rights zijn te zien. De vijftig transporten met de gevonden misstanden maken een klein deel uit van de in totaal bijna dertigduizend naar de buurlanden, maar Landbouwminister Carola Schouten neemt de kwestie hoog op.

Onderzoek

‘De beelden zijn afschuwelijk en ik neem deze signalen over de complexe problematiek bij het transport van niet-transportwaardige dieren zeer serieus’, schrijft zij woensdag aan de Tweede Kamer. Ze liet al onafhankelijk onderzoek doen naar signalen in noordelijke slachthuizen en de reactie van de NVWA daarop. De onderzoekers gaan nu ook kijken naar de gang van zaken aan de grens.

In de verdachte slachthuizen gold sinds het onderzoek al het principe dat altijd twee dierenartsen aanwezig zijn bij de inspectie. Bij vijf verzamelcentra voert de minister deze regel nu ook in bij het uitgeven van exportcertificaten. 

In reactie op de uitgelekte documenten zegt de NVWA dat dieren soms in slechte gezondheidstoestand aan komen op het slachthuis in het buitenland doordat een dier tijdens het transport valt en vervolgens in korte tijd sterk achteruit gaat. Maar ze erkennen ook dat soms achteraf blijkt dat een dier niet tot transport had moeten worden toegelaten. Gemiddeld ontvangt de NVWA per jaar zo’n 35 officieel geregistreerde meldingen uit België en Duitsland samen. In 2018 waren er 41 officiële meldingen. 

Vooral de intensieve varkenshouderij zorgt in Nederland al jaren voor de nodige schandalen en dierenwelzijnsproblemen, wat voor activisten vorige maand reden was een stal in Boxtel te bezettenVanwege de veelheid aan problemen  van stank tot stikstof – die de intensieve varkenshouderij in met name Noord-Brabant veroorzaakt, werkt minister Schouten momenteel aan een uitkoopregeling voor varkensboeren in gebieden met extreem veel varkens.

‘Spookvarkens’

Officieel telt Nederland volgens het CBS zo’n 12,5 miljoen varkens. Begin dit jaar kwam Varkens in Nood met een berekening op basis van exportcijfers waaruit blijkt dat Nederland 2,3 miljoen varkens meer telt dan uit CBS-cijfers blijkt. De ‘spookvarkens’ zouden volgens de actiegroep expres uit de boeken zijn gehouden voor economisch gewin  boeren hoeven dan geen dure varkensrechten te kopen. 

De Wageningse varkenseconoom Robert Hoste (Wageningen University & Research) noemde het in de Volkskrant ‘erg tendentieus’ om de extra dieren louter toe te schrijven aan massale fraude: ‘Ik ken de sector goed, maar ik krijg geen signalen dat er massaal wordt gefraudeerd met zwarte varkens.’

LEES OOK

2,3 miljoen spookvarkens in Nederland: grootschalige fraude door varkensboeren of slechte administratie?
Nederland telt grofweg twee tot drie miljoen varkens meer dan dan in de officiële statistieken voorkomen. Waar deze ‘spookvarkens’ zijn gebleven, daarover verschillen de meningen. Varkens in Nood stelt in een onderzoeksrapport dat sprake is van grootschalige fraude.

Al zingend de varkens verlossen, de boer blijft aangedaan achter
Maanden zijn de dierenactivisten van Meat the Victims bezig met hun plan: het bezetten van een varkenshouderij in Nederland. Doelwit zijn de stallen van ‘varkensbaron’ Van Sleuwen in Boxtel. De actie krijgt een onvoorziene wending.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden