Zia Mahmood dol op verrassingen

Zia Mahmood, geboren in Karachi, leerde bridge in de Londense robberclubs en houdt nog altijd een pied-à-terre in de Engelse hoofdstad aan voor de big money game....

Wat is de opvatting van Zia over winnend bridge? Zia doceert: 'Op topniveau zijn alle spelers technisch vaardig; daar kun je bijna nooit je voordeel boeken. Om te winnen moet je hen voor verrassingen plaatsen, ze op onontgonnen gebied brengen waar zij zich onwennig voelen en niet meer zeker van hun zaak. Daar ben ikzelf als een vis in het water, voel me superieur en verover zo de macht'.

Sinds de eerste editie in 1987, onder de vlag van de Statenbank, is Zia Mahmood een vaste gast in Den Haag bij de Cap Gemini World Top-16. Hij won al vijf keer (met Rodwell, twee keer met Rosenberg, met Forrester en vorig jaar met Robson). Ook deze keer speelt Zia met de flegmatieke Engelsman Andy Robson; vijftien zittingen van tien spellen vanaf donderdagavond 18 januari tot en met zondag 21 januari.

Drie Nederlandse paren geven acte de presence: Westra/Leufkens, Muller/de Boer en Maas/Ramondt. Teleurstellend is de afwezigheid van het succesvolle Italiaanse team (winnaar Rosenblum Cup 1998, Europees kampioen 1999 en goud bij de Olympiade 2000). Wel van de partij de fameuze Blue Team-maestro Benito Garozzo met de jeugdige Antonio Sementa. De Braziliaanse handige jongen Gabriel Chagas liet vaste partner Branco thuis en speelt met Brenner. Karwur/Sacul vormen de stille kracht uit Indonesië. Op de lijst van kanshebbers staan Forrester/Helgemo (Eng/No) hooggenoteerd met Chemla/Levy(Fr) en Jassem/Tuszynski (Pol) op de loer. Hoe brengt het enige vrouwenpaar, Sabine Auken en Daniela von Arnim (Dui), het er vanaf?

Zia is nooit te beroerd om ook de achterkant van zijn kaarten mee te bieden. In diagram 1 bereikte hij, met Chip Martel(VS), een klein slem in harten waaraan geen van de andere paren zelfs maar in de verste verte had geroken.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

1* dbl 2* 2*

3* 3* pas 4*

pas 4* pas 5*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Oost-west, de Amerikaanse geweldenaars Meckstroth/Rodwell (helaas ontbreekt het sterkste paar van de wereld dit jaar in Den Haag), stribbelden verwoed tegen. Het 2*-bod van oost na het informatiedoublet gaf een zwakke hand aan met lengte (vierkaart of meer) zowel ruiten als klaveren.

Zia, zuid, deed het met 2* in eerste instantie rustig aan, maar brandde los toen noord met 3* overwaarde aangaf. Zia meende dat hij teveel had om na 3* eenvoudig met 4* te volstaan en verzon het mistige 4*. Ook na 4* was Zia nog niet met 4* tevreden en gaf met 5* het zetje dat noord nodig had om naar het scherpe klein slem op te stomen.

West kwam uit met *H, gedoken. Klaveren na voor het aas. Het afspel duurde niet lang. Troef(*7) naar *A, schoppen naar *V, troef(*6) naar *H, de laatste klaveren uit zuid getroefd met *V in de dummy. Ruiten aas gedeblokkeerd gevolgd door drie rondes troef: *9 in de dummy en *2 naar *5 van zuid. Dan de voor west fatale *8 waarop *5 uit de dummy verdween. West moest hetzij *H afgooien dan wel *H tweede zetten. Hij koos ervoor *H weg te gooien(oost kon *V hebben) waarna Zia met *V en de herhaalde schoppensnit twaalf slagen binnenhaalde.

'Extra druk op de ketel zetten' is een geliefde lijfspreuk van Zia, waarmee hij in diagram 2 het volle pond haalde.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* 1* 3*

3* 5* pas pas

5* pas pas dbl

pas pas pas --

Zia, zuid, gaf met 3* een zwak sprongvolgbod, door noord als redbod opgehoogd naar 5*. Dit gaat waarschijnlijk één down, om 5* twee down te spelen moet west uit komen met ruiten. West bood begrijpelijk 5* waarna Zia onrust zaaide met een doublet.

Zuid kwam uit met *5; singleton of een doubleton? De leider, aangezet door het doublet van Zia, schatte de kans op een singleton groot en won de eerste slag met *A. Helaas voor oost-west bezat zuid *A en kon daarna harten door *V heen spelen voor twee slagen en een kostbare één down. Iemand voor 6* in west?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden