Cijfers bij het nieuws

Zeventigers vaker in het ziekenhuis, Europese coronagolf lijkt over zijn piek heen

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: aantal opnamen onder zeventigers neemt toe, meeste landen in Europa lijken de piek voorbij te zijn.

Een lege straat voor de Galatatoren in Istanbul. Beeld AP
Een lege straat voor de Galatatoren in Istanbul.Beeld AP

Minder opnamen bij 80-plussers, toename bij zeventigers

Zeventigers komen nu relatief het vaakst in het ziekenhuis terecht vanwege covid-19. Tijdens de pieken van de eerste en de tweede golf waren dit vooral 80-plussers. Tot op heden werden deze cijfers slechts incidenteel gepubliceerd door het RIVM. Begin maart is begonnen met het vaccineren van 75-plussers, 70-74-jarigen waren vanaf begin april aan de beurt. Het duurt even voordat het effect van vaccineren op de ziekenhuisbezetting zichtbaar is. Bij tachtigers werd begin februari begonnen met prikken. Het aantal ziekenhuisopnamen in deze leeftijdsgroep daalt sinds eind maart sterk. Het aantal opnamen van 40-minners blijft, zowel op de ic als in de rest van het ziekenhuis, relatief laag. Op de intensive care neemt het aantal opnamen bij zestigers en zeventigers de laatste weken toe. Bij zestigers is het aantal nieuwe coronapatiënten op de ic nu hoger dan eind 2020. De alleroudsten worden zelden op de intensive care opgenomen.

Meeste Europese landen melden minder besmettingen, Turkije in lockdown

Europa lijkt de piek van de huidige coronagolf voorbij te zijn. In de meeste Europese landen dalen de besmettingscijfers, in totaal is 10 procent minder besmettingen gemeld dan vorige week. Cyprus telt deze week de meeste besmettingen, 451 per 100 duizend inwoners. Daarna volgen Zweden en Turkije, met ruim 340 gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners. In Nederland zijn dit er 295, een stuk meer dan de meeste andere landen. Turkije gaat, hoewel deze week 31 procent minder besmettingen zijn gemeld dan vorige week, de komende drie weken op slot. Inwoners mogen alleen nog het huis verlaten voor essentiële reizen, de scholen gaan dicht en reizen tussen steden mag alleen nog met officiële goedkeuring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden