Zeventig procent van de drie-dagen-bezoekers van Amsterdam komt voor drugs - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 'Zeventig procent van de drie-dagen-bezoekers van Amsterdam komt voor drugs.'

Enith Vlooswijk
Een klant koopt hasj, een voorgedraaide joint en een zakje wiet in coffeeshop Green House in Amsterdam. Beeld anp
Een klant koopt hasj, een voorgedraaide joint en een zakje wiet in coffeeshop Green House in Amsterdam.Beeld anp

Van wie komt de claim?

Het drugstoerisme in Amsterdam loopt de spuigaten uit: zeventig procent van de drie-dagen-bezoekers is van plan om drugs te gebruiken. Dat schrijven Caspar Hermans, programmadirecteur georganiseerde misdaadbestrijding bij taskforce Brabant-Zeeland en Bert Berghuis, oud-raadadviseur van het ministerie van Veiligheid en Justitie, in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Schietincidenten zoals eind januari in de wijk Wittenburg hangen hier volgens de auteurs sterk mee samen: de massale toeloop van drugstoeristen maakt een baantje als drugsdealer of drugskoerier wel heel aantrekkelijk.

Klopt het?

Het tweetal verwijst in het stuk naar 'onderzoek onder drie-dagen-toeristen' van verslavingsinstelling Jellinek. Dat zou enkele jaren geleden hebben aangetoond dat zeventig procent van hen van plan was drugs te gebruiken. Navraag bij Jellinek maakt echter duidelijk dat het helemaal geen onderzoek betrof: het ging om een inventarisatie door een stagiaire.

Vanwege de problemen rondom de verkoop van 'nepdrugs' wilde de kliniek eind 2015 in kaart brengen hoe ze toeristen met interesse in drugs beter konden bereiken. 'En dus hebben we een stagiaire de opdracht gegeven om op bepaalde plekken op zoek te gaan naar jonge toeristen die low budget naar Amsterdam komen', vertelt woordvoerder Floor van Dokkum. 'We hebben gezocht in coffeeshops en in low budget hotels.'

Dat een hoog percentage toeristen in coffeeshops en jeugdherbergen van plan is om drugs te gebruiken, is niet zo vreemd. Het zegt echter niets over de intenties van de totale groep drie-dagen-toeristen. Over die specifieke groep zijn geen cijfers voorhanden, over de totale groep toeristen wel. Volgens het SEO Economisch Bureau bezochten in 2015 ongeveer 17 miljoen mensen de hoofdstad. Uit het Bezoekersonderzoek Metropool Amsterdam van Amsterdam Marketing blijkt dat 9% van hen softdrugsgebruik noemt als een van de redenen om de stad aan te doen. Dat zijn dus ruim anderhalf miljoen toeristen.

Tweederde van hen, ongeveer een miljoen mensen, zijn buitenlandse toeristen die in Amsterdam overnachten. Dat is 11,6 procent van alle internationale toeristen die een of meer nachten doorbrengen in de hoofdstad. Voor de steekproef werden twaalfduizend mensen ondervraagd op 160 verschillende locaties. Het ligt overigens voor de hand dat een deel van hen niet het achterste van de tong liet zien, maar sociaal wenselijke antwoorden gaf.

Eindoordeel

De genoemde zeventig procent komt niet uit een onderzoek van Jellinek naar drie-dagen-toeristen, maar uit een inventarisatie, uitgevoerd door een stagiaire, onder bezoekers van coffeeshops en jeugdherbergen. Het werkelijke percentage toeristen dat mede voor drugsgebruik naar Amsterdam komt, ligt waarschijnlijk beduidend lager. In een groot onderzoek geeft negen procent van alle toeristen drugsgebruik op als een van de redenen voor de komst naar Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden